◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cel mai mare eveniment de teatru în aer liber descris de Adrian Găzdaru

Directorul Teatrului Excelsior, Adrian Găzdaru, ne-a vorbit despre cel mai mare eveniment de teatru în aer liber care va avea loc în Piața Constituției. Evenimentul face parte din seria celor dedicate Centenarului Marii Uniri!

Cum va arăta totul, când vor începe repetițiile și cum se poate intra la spectacol, aflați AICI.
Eveniment unic în România. Un sat medieval și un spectacol de teatru vor avea loc în centrul Bucureștiului. În Piața Constituției vor fi puse case după modelul celor din anii 1400, un han și o biserică în stil medieval și, nu în ultimul rând, aici va fi pus în scenă spectacolul “Vlaicu Vodă”. Noutatea este că publicul va sta pe o rotativă, ca să vadă decorurile din cele 4 acte ale piesei scrisă de Alexandru Davila.

Zeci de oameni lucrau de zor, ieri, într-o hală de la marginea Capitalei. Pregătesc decorul pentru cel mai mare eveniment de teatru în aer liber din România. Vor fi nouă case, opt turnuri de apărare, patru ateliere de meștesugari, o pădure, un han și o biserică. Vor fi sute de costume și măști populare, zeci de muzicieni (instrumentiști, cor și ansamblu arhaic), alături de săteni, străjeri, călăreți, meșteșugari (olari, pielari, sculptori în lemn și țesătoare). Toți aceștia vor reconstitui, exact ca odinioară, atmosfera tipic medievală. Unde? În Piața Constituției. Cu ocazia spectacolului Vlaicu Vodă, de Alexandru Davila, în regia lui Horia Suru, publicul va avea ocazia să descopere cum se trăia în țara noastră în secolul al XIV-lea.
Schițele oferite de scenograf au prins contur, lucrările fiind pe ultima sută de metri. Casele realizate în stil medieval sunt gata. Ieri se lucra la turla bisericii, la acoperișurile donjoanelor și la han.

Intrarea la spectacol se face pe bază de rezervări
“M-am gândit ca într-o locație din București să refacem viața de la țară, locul de unde au plecat proverbele și zicătorile noastre. Am ales să reconstruim, cât se poate în copie fidelă, satul din zona șes-deal. Se concretizează acum ceea ce mi-a dorit de mult timp”, ne-a declarat Adrian Găzdaru (foto), directorul Teatrului Excelsior, cel care realizează acest eveniment.
Lumea satului medieval construit în mărime naturală își va deschide porțile în Piața Constituției, în perioadele 8 – 10 iunie și 22 – 26 august 2018, între orele 10:00 și 22:30. Publicul este invitat să participe la o adevărată lecție de istorie interactivă prin muzică, dansuri, savuroase mâncăruri și licori tradiționale, precum și activități meșteșugărești străvechi. “Acest spectacol va avea două secțiuni. Între orele 10.00- 19.00, când accesul publicului va fi liber în sat unde vor descoperi oamenii din sat, cu activitățile lor cotidiene, și seara, de la ora 21.00, pe bază de rezervări, oamenii vor putea asista la complotul, la viața de la curte, urmărind spectacolul Vlaicu Vodă”, a adăugat directorul general al Teatrului Excelsior.

Cea mai mare casă are 20 mp, biserică are o înălțime de 7 metri
Valentin Dumitrescu, responsabil cu executarea decorurilor, supraveghea atent, ieri, lucrările la case și la biserică. “Ne-am bazat pe materiale de genul celor care existau în anii 1400, în principal lemnul, stuful, răchita, papura, dar, datorită tehnologiei moderne și proceselor noi de fabricație, am utilizat și polistiren, polistiren extrudat, pânză de sac, de iută, chiar și tifon medical. Cea mai mică casă pe care am realizat-o, pe baza schițelor de la scenograf, are 8 metri pătrați de suprafață construită, iar cea mai mare are 20 de metri pătrați. Hanul are 55 metri pătrați, donjoanele au 6 metri înălțime. Biserica are 7 metri sus, la vârful acoperișului de pe turlă și e făcută după un model al bisericii San Nicoară, biserică existentă la 1400. Scenograful a făcut rost de planșe de la Institutul de Arhitectură și noi le-am prelucrat. Am făcut-o să fie la scară, dar să fie și utilizabilă. Deci oricând, dacă este sfințită și împodobită așa cum trebuie, ea poate fi utilizată ca orice altă biserică. Materialele sunt ignifugate, fiecare element este proiectat, verificat structural și securizat”, ne-a declarat Valentin Dumitrescu.

Continuarea pe libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *