default-logo

Huawei şi ZTE nu vor lansa 5G în Canada

Canada va interzice giganţilor chinezi ai telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE să lanseze reţeaua 5G, după ani de tergiversare, a anunţat guvernul premierului Justin Trudeau, transmite AFP.
Această decizie fusese amânată de guvernul canadian din cauza tensiunilor diplomatice dintre Ottawa şi Beijing, din ultimii ani. „Ne anunţăm intenţia de a interzice produsele şi serviciile Huawei şi ZTE în sistemele de telecomunicaţii din Canada. Acest lucru urmează unei revizuiri complete de către agenţiile noastre de securitate şi în consultare cu cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri”, a declarat ministrul Industriei François-Philippe Champagne, într-o conferinţă de presă.
Statele Unite au exclus deja Huawei de la implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul lor, invocând riscuri de spionaj sau sabotare a reţelelor occidentale, acuzaţii pe care gigantul chinez de telecomunicaţii le neagă. Alţi aliaţi ai Canadei care au urmat exemplul SUA sunt Regatul Unit, Japonia, Australia şi Suedia.
Relaţia diplomatică dintre Canada şi China s-a înrăutăţit la sfârşitul anului 2018, odată cu arestarea, la Vancouver, a directoarei financiare a Huawei, fiica fondatorului companiei chinezeşti. Incidentul a marcat începutul unei crize diplomatice majore între cele două ţări, cu detenţia paralelă în China a doi canadieni. După aproape trei ani de proceduri, Meng Wanzhou a fost în cele din urmă eliberată şi a revenit în China, iar cei doi canadieni au fost eliberaţi.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.