default-logo

EPITAF PENTRU EROUL- MARTIR DE LA GHIMEŞ-PALANCA: EMIL REBREANU

Societatea Culturală „Emil Rebreanu”, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Făget și cu Unitatea militară 02229 Lunca de Sus, a organizat la Palanca și Ghimeș-Făget, foste aşezări de graniţă din judeţul Bacău,un complex de manifestări comemorative cu titlul „Emil Rebreanu – Flacără vie în Panteonul Eroilor Neamului”, dedicate eroului executat acum 102 ani  de armata austro-ungară pe motiv că ar fi dezertat și a trecut la trupele române. Tragedia a fost suportul cunoscutului roman „Pădurea spânzuraților”, scris de fratele eroului, Liviu Rebreanu. În roman, Emil Rebreanu este întruchipat de personajul Apostol Bologa.

Manifestările au debutat cu depunerea de coroane de flori la mormântul lui Emil Rebreanu de la hotarul dintre comunele Palanca și Ghimeș-Făget. La mormânt au făcut de gardă militari ai UM 02229 Lunca de Sus, iar un sobor de preoți au ținut o slujbă de pomenire. La final, elevi ai Liceului Tehnologic Făget au interpretat un scurt, dar emoționant, program artistic.

Importanța evenimentului și memoria eroului au fost evocate de comandantul UM 02229 Lunca de Sus, lt. col. dr. ing. Cornel Aramă, de comandantul Poliției orașului Comănești, comisar șef Adrian Botezatu, și de profesorul Andrei Bârsan, vicepreședintele Societății Culturale „Emil Rebreanu”. Coroane de flori au fost depuse din partea Poliției Orașului Comănești, a UM 02229, a Liceului Tehnologic Făget, a Societății Culturale „Emil Rebreanu” și a CAR Progresul CFR Comănești – sponsorul manifestărilor.
În a doua parte a zilei, la Liceul Tehnologic Făget a fost vernisată expoziția de tablouri a regretatului artist plastic local Timar Karoly și a fost prezentată colecția de Ex Libris cu lucrări care evocă personalitatea lui Liviu Rebreanu și a lui Emil Rebreanu.

A urmat o sesiune de comunicări la care au vorbit, despre personalitatea lui Emil Rebreanu și despre semnificația evenimentelor de acum 102 ani din zona Ghimeș-Palanca, președintele Societății „Emil Rebreanu” – prof. Dumitru Cojocaru, lt. col. Cornel Aramă, Luminița Cornea – membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov și colaboratoare a Muzeului Carpaților Răsăriteni, și învățătorul Dumitru Olteanu.

Tot cu acest prilej, la liceul din Ghimeș-Făget a fost lansată și cea mai recentă carte de reportaje a scriitorului și jurnalistului Mihai Buznea, „Drumuri și popasuri”,  dedicată Centenarului Unirii – o “Cântare a României” din anul 100 şi deschisă cu reportajul  “Poartă la trecători”, volumul fiind prezentat de scriitorul și jurnalistul  băcăuan Eugen Verman.

Propunere ca UM 02229 să poarte numele „Emil Rebreanu”

Participanții la manifestări au semnat și un document prin care se propune ca UM 02229 Lunca de Sus să poarte numele onorific „Emil Rebreanu”.

Chiar în ziua manifestărilor comemorative a fost deschisă o scrisoare adusă de starețul Mănăstirii Făgețel, părintele Ghelasie, de la Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, în care, sub semnătura episcopului Covasnei și Harghitei Andrei, se confirmă sprijinul  Episcopiei pentru această inițiativă.

Mihai Buznea /  UZPR Bacău

Despre autor
  1. l.c. Reply

    CINSTE EROILOR NEAMULUI!

Lasă un răspuns

*