◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Focar de coronavirus printre muncitorii români din Germania

Tönnies Holding, Industria alimentară cu sediul în Rheda-Wiedenbrück, a devenit focarul corona din Germania. Compania s-a dezvoltat  dintr-un măcelar artizanal mic din Rheda, în 1971, Bernd Tönnies, ce a fondat o companie pentru comerțul cu carne și mezeluri în Rheda-Wiedenbrück. Ideea sa de afaceri nu a fost doar de a sacrifica animale, ci de a oferi carne direct ca produse finite pentru comerțul cu amănuntul alimentar.

Compania familială a devenit cel mai mare abator din Germania pentru porci și bovine. Tönnies este activă și în procesarea cărnii. Proprietarii sunt Clemens Tönnies  – creatorul afacerii – și nepotul său Robert Tönnies. Compania internațională cu aproximativ 16.500 de angajați a generat vânzări anuale de 6,65 miliarde de euro în opt domenii de afaceri în 2018.

Abatorul din Rheda-Wiedenbrück a devenit centrul pandemiei COVID-19 din Renania de Nord-Westfalia, în iunie 2020, cu peste 1.500 de persoane infectate; în perioada 18 – 22 iunie, regiunea a înregistrat cea mai mare creștere a noilor infecții din toată Germania. În legătură cu numărul mare de infecții la Tönnies, au fost criticate condițiile de muncă și existență locativă ale angajaților abatorului,care au fost angajați de Tönnies printr-un contract cu subcontractanții, intermediari, locali sau Români.

Clemens Tönnies, dă vina pe subcontractorii care i-au adus pe muncitorii români în Germania și care au ținut datele la sertar. Numărul românilor din Germania infectați cu COVID-19 poate fi evaluat la 1.300-1.400, se confirmă că în jur de 650 de angajați ai abatorului Rheda-Wiedenbrück, din Germania, au fost testați pozitiv, a spus la Digi24 ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu. Abatoarele germane sunt hotspoturi „ideale” pentru răspândirea SARS-CoV-2.

 Premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet (CDU), a răspuns: „Nu pot spune nimic despre condițiile de trai în cămine nehigienice, insalubre, dar știu că au venit români și bulgari, și de acolo vine virusul“. Sic !

Industria de prelucrare a cărnii din Germania a ajuns în atenţia opiniei publice în situaţii repetate datorită infectărilor numeroase cu coronavirus. Sindicatele şi bisericile atrag de multă vreme deja atenţia asupra condiţiilor adesea inumane de lucru din abatoare şi a chiriilor exagerate pe care angajaţii sunt nevoiţi să le plătească pentru nişte spaţii degradate şi înguste de locuit, unde aceştia stau practic la grămadă. Muncitorii, care provin în principal din România şi Polonia, sunt de regulă angajaţi ai unor subcontractori. Preotul catolic Peter Kossen a solicitat în interviul acordat DW modificări substanţiale de structură în industria de prelucrare a cărnii. Femeile şi bărbaţii care lucrează în această branşă sunt trataţi „ca şi cum ar fi oameni de categoria a treia”, descrie Kossen situaţia.

„Sclavie modernă” în abatoarele Germane

Peste 200 de angajați – printre care mulți români – ai unui abator aparținând companiei „Westfleisch” din Coesfeld s-au infectat cu noul coronavirus, potrivit autorităților locale. Cum s-a ajuns în această situație?

Numărul de infecții cu coronavirus la Tönnies din Rheda-Wiedenbrück s-a ridicat azi 25.06.20. la peste 1900 – cu consecințe asupra districtelor Gütersloh și Warendorf.

Oameni de clasa a doua? Fie că sunt culegători de sparanghel sau măcelari în abatoare: Nu numai în Coesfeld, firmele obligate la  control al infecțiilor nu par să o ia prea în serios. Victimele sunt persoane din Europa de Est în special România,care trebuie să lucreze aici în condiții  subterane. Westfleisch.

Sfatul medicilor; În general, carnea de porc,vită  sau păsări de curte trebuie încălzită uniform, înainte de a consumată: virusurile sunt extrem de sensibile la căldură. Încălzirea suficientă este deosebit de importantă pentru carne, nu numai pentru protecția împotriva coronei, ci și pentru protecția împotriva altor agenți patogeni.Încălzit suficient înseamnă: până când sucul de carne scăpat este limpede;

culoare albicioasă (păsări de curte)

culoare gri-roz (porc)

culoare gri-maro (vită)

Sursele info;

Asadi, Sima și colab.: Pandemia și aerosolii coronavirusului: COVID-19 transmite prin particule expirative ?, Aerosol Science and Technology, aprilie 2020

King, Maria D. și colab: Monitoring of Pathogenic Bioaerosols in Beef Slaughter Facilities Based on Air Sampling and Airflow Modeling, American Society of Agricultural and Biological Engineers, Januar 2019

Institutul Federal German de Evaluare a Riscului: Rute de transmitere a virusului corona pe alimente; 2019

 Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) der Gesundheit lebensmittelliefernder Tiere.

Digi24 / Deutsche Welle

 Constantin Gumann / UZPR

    

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *