◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

GEORGETA POPESCU ȘI ION SOLYOM, DUBLU VERNISAJ DE ARTĂ

Joi, 23 iulie 2020, Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” din Ploiești s-a dovedit din nou o gazdă primitoare pentru creatorii și iubitorii de artă, pe care i-a atras și încântat cu expoziția de pictură a poetei și pictoriței Georgeta Popescu și Expoziția ”Creații pe muchie de daltă” a sculptorului Ion Solyom.
Activitatea a fost organizată de Consiliul Județean Prahova, Centrul Județean de Cultură Prahova, Cenaclul de Arte Plastice ”Arcade”, Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga.”
Vernisajul a avut loc în curtea interioară a bibliotecii și expozițiile au fost realizate în Rotonda acesteia.
Moderatorul activității a fost Mihaela Radu, directorul bibliotecii. Cele două expoziții au fost prezentate de Valter Paraschivescu, președintele UAP, filiala Prahova.
Expoziția de pictură a Georgetei Popescu a cuprins două secțiuni, una de artă figurativă și una de artă abstractă.
Secțiunea de artă figurativă prezintă imagini ce se înscriu într-un topos autohton și, în mod deosebit, în locurile nașterii și copilăriei autoarei: ”Turnul Bisericii Evanghelice din Cisnădie”, ”Toamnă la Cetatea Cisnădioara”, ”Primăvară în Cisnădie” etc.
Sensibilitatea artistică a autoarei se îndreaptă și către universul floral: maci, iriși, liliac, cactuși.
Nu lipsesc nici chipurile umane și religioase, cu o puternică încărcătură afectivă: ”Balerină”, ”Relaxare”, ”Duioșie maternă”, ”Amorul zeilor.”
Componenta abstractă a picturii autoarei triumfă în culori de albastru, verde, roșu, pasionale, izbucniri ale țipătului unui preaplin sufletesc.
După cum a remarcat Valter Paraschivescu, pictura Georgetei Popescu tinde spre romantism, fiind încărcată de lirism.
Pentru Georgeta Popescu pictura este o formă de manifestare a unei libertăți interioare, o încercare de a găsi răspuns la problemele existențiale care o frământă, exersarea unui joc de-a culorile.
Ion Solyom nu-și poate concepe viața în afara sculpturii și a muzicii.
După cum însuși afirmă, devenirea sa de sculptor a evoluat de la joacă, la pasiune, la profesie. În arta sa a reușit să îmbine clasicul cu abstractul. A contribuit la realizarea sculpturii unor obiective de amploare, precum Castelul Peleș, Casa Poporului.
Lucrările prezente în expoziția din Rotonda Bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga” sunt lucrate din lemn de tei și brad, cu elemente de pirogravură și au coloritul obținut prin băițuire.
Un element tehnic care le definește este faptul că sunt realizate dintr-o singură bucată de lemn.
Tematic se clasifică: în decorațiuni reprezentate de aplice în formă de trandafir, frunză, strugure; artă totemică constând dintr-o galerie de chipuri de parlamentari prezentați satiric; religie reprezentată prin mai multe imagini înduioșătoare ale Maicii Domnului și ale lui Iisus.
Ne-a reținut atenția și ideea de rugăciune sugerată de o cruce pe care sunt expuse două palme unite pentru închinăciune.
O altă temă dragă autorului este reprezentată de animale din fauna României: bourul, capra neagră, ursul. În expoziție sunt prezente și câteva statuete reprezentând imagini simbol ale istoriei și cuvilizației românești: cheia sol, badea Cârțan, exemplu de patriotism; omul nou specific României socialiste, un adevărat Gavroche, prost îmbrăcat, dar mândru că e român.
Expozițiile își așteaptă vizitatorii în Rotonda Bibliotecii Județene din Ploiești, până la data de 23 august 2020.

Elena TRIFAN / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *