◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Aventurierii lecturii

La începutul deceniului 3 al acestui mileniu care arde în flăcările gheenei suntem arestați la domiciliu, obligați la tele-muncă, tele-școală și destule tele-orice, care numai viață omenească nu se pot numi.

În toiul acestor schimbări, aventurierii lecturii se manifestă activ și cu decență, detașându-se de vacarmul prezentului, cufundați în confortul paginii de carte. Primesc un permanent și consistent sprijin din partea altor aventurieri, care s-au grupat în oaze editoriale de sub ale căror teascuri moderne pun în lumina ochilor noștri adevărate comori de gând și inspirație, adunate între coperțile cărților scrise pe hârtie, cu artă și meșteșug manufacturate. Dar cărțile n-ar fi posibile fără alți aventurieri, dăruiți cu bobul de har pe care și-l cultivă cu permanentă trudă. În afara acestui modus vivendi, scriitorii nu pot trăi altfel: ei scriu cum inspiră și expiră, ies din sfera problemelor curente, existențiale, și se dedau, cu trup și suflet, creației literare. Roadele muncii lor asidue sunt culese de cititori, și cu sprijinul neprecupețit al criticilor literari, care vin în întâmpinarea cititorilor, oferindu-le ghiduri pentru lectură.

Un exemplu în acest sens este Addenda la o aventură a lecturii. Proză română contemporană, semnată de Mioara Bahna și apărută la editura Tipo Moldova, din Iași, în anul 2018, în prestigioasa colecție Opera Omnia, publicistică și eseu contemporan.Volumul este un florilegiu – și nu e singurul în opera autoarei – din care ne putem alege lecturile preferate. Sunt prezentați și comentați, în ordine alfabetică, cincizeci de autori și unele creații ale lor. Am ales aleatoriu câteva exemplificări: Ioan Barb este prezent cu Dumnezeul din paharul cu vodcă și, cum se susține în Addendă, volumul cuprinde „Pagini din cronica unei lumi, (…) finețea observațiilor psihologice, sociale, propun volumul ca episod-pilot al unor romane, ale căror semințe au încolțit deja aici”, cartea conținând, desigur, un buchet de proze scurte.

Tentațiile pentru lectură continuă cu Nemuritorul albastru, de Radu Ciobanu, „o capodoperă a romanului istoric”, cum remarcă autoarea. Urmează Varvarienii, de Theodor Codreanu, prin care cercetătorul în eminescologie „revine la roman, (…) transgresând realitatea cu urmele ezotericului răspândite peste tot. Personajele (…) caută, de fapt, o evadare utopică”. Prospectarea acestui ghid pentru lectură continuă cu Piatra de eol și alte povestiri ale lui Daniel Corbu și Tabăra dalmaților, aparţinând lui Gheorghe Andrei Neagu, despre care se comentează: „Lumea cărții (…) este cea a unor universuri concentraționare concentrice, de unde personajele nu se pot elibera, fiindcă, asemenea unor păpuși Matrioșka, după ce părăsesc un spațiu în care au fost închise, constată că se află în altul și tot așa”.

Suntem atrași mai departe de mărturiile autorului Radu Voinescu din ale sale Erezii pioase, definindu-și scrisul drept „actul unui huligan cuminte, al unui eretic minat de o pioșenie structurală”. Ne surprinde plăcut întâlnirea cu Neguțătorul de începuturi de roman al lui Matei Vișniec, de fapt niște „schițe dintr-un viitor verosimil”, în care, parțial, am și intrat cu toate acumulările anterioare.

După hoinăreala mea livrescă, de dragul dumneavoastră, bine ghidat de Addenda Mioarei Bahna, vă propun să contactați tele-librăriile care vă vor expedia cărțile dorite prin curier.

Dragi aventurieri, să rămânem conectați la flacăra lecturii!

Dorel Vidrașcu

(articolul a fost prezentat în Proiectul Cultural Național „In  memoriam Ioan Grigorescu”, inițiat și organizat de Filiala Prahova a UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *