◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Tradiție și actualitate în comuna Vulcana-Pandele, din județul Dâmbovița

O vizită efectuată, recent, în comuna Vulcana-Pandele, din județul Dâmbovița m-a impresionat prin câteva din trăsăturile locuitorilor: hărnicia, patriotismul, respectul pentru tradiții.
O modalitate de cunoaștere a acestora este și Sărbătoarea „Fiii Satului”, care se desfășoară, de obicei, pe 20 iulie, de Ziua Sfântului Ilie, sau în preajma acesteia.
Anul acesta, s-a desfășurat în zilele de 16-17 iulie, la Căminul Cultural „Izvor de dor”, din localitate, la podul de peste Ialomița și a fost organizată de Primăria comunei Vulcana-Pandele, Căminul Cultural „Izvor de dor” și Consiliul Local.
Încă de la pătrunderea pe poarta Căminului Cultural care funcționează în clădirea Primăriei, oaspeții au fost impresionați de dragostea pentru frumosul natural, pentru cel artistic și pentru eroii localității, care se manifestă într-un spațiu restrâns prin flori vii și fragede, drapelele arborate pe clădire, Monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în Cele Două Războaie Mondiale, plăci aniversare, costumele populare pe care tinere din localitate le-au purtat pentru întâmpinarea oaspeților și a costumelor de mireasă expuse pe manechine.
Intrarea în clădirea Căminului Cultural ne-a oferit o neașteptată surpriză, o colecție foarte bogată de obiecte de etnografie, adunate cu dragoste și migală și întreținute cu mare grijă de către doamna Florina Voicu, director al Căminului Cultural „Izvor de dor”.
Costume populare autentice prezentate pe manechini sau în fotografii, ștergare, carpete, macaturi, paturi, războaie de țesut, gherghefuri, fețe de masă și de pernă, lămpi, ceramică foarte veche, instrumente muzicale, mașini de scris, monede, icoane creează un univers ce degajă lumină, spirit de conservare, dragoste de viață, pricepere și spirit artistic existent nativ în gena poporului român. Nunta, unul din momentele capitale din viața omului, este și ea prezentă prin intermediul unei bogate colecții de costume de mireasă, din perioada 1946-2022.
La acestea se adaugă respectul pentru trecutul istoric, materializat prin intermediul unui colțișor în care sunt expuse uniforme militare și fotografii ale unor eroi naționali și locali, însoțite de citate reprezentative: „Când clopotele sună la sfinte sărbători,/Să ne-aducem aminte de-ai noștri scumpi feciori/Ce-au îngrășat câmpia cu sânge viu, fierbinte…/Să ne-aducem aminte!”
Și dacă ai avut șansa de a fi vizitat Casa atelier gravor ”Gabriel Popescu”, din satul Gura Vulcanei, nu are cum să nu îți vină în minte și steagul cusut de mamele și văduvele eroilor din Primul Război Mondial, în memoria acestora.
Decupaje din presă: „Mass-media la Vulcana-Pandele” și fotoreportaje: „Oaspeți la Vulcana”, „Meșteri mari, meșteri mici”, „Târgul meșterilor populari”, „Festivalul Dovleacului”, „Dansuri populare”, întregesc Expoziția de la Căminul Cultural „Izvor de dor” și caracterul monografic al acestei luminoase și evocatoare expoziții.
Îndemânarea și patriotismul localnicelor sunt vizibile și într-o piesă rară, o hartă cusută a României, realizată de aproximativ 12 persoane din localitate, în anul 2018, în cadrul Proiectului „Șezătoarea”, organizat de Biblioteca „General C. Olteanu”, din localitate, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Pe data de 1 Decembrie 2018, harta a fost purtată prin sat, pe traseul dintre cele două biserici și după aceea depusă în Expoziția etnografică a Căminului Cultural.
Prima parte a manifestării culturale „Fiii Satului”, din acest an, s-a desfășurat în Sala Căminului Cultural și a fost moderată de doamna Florina Voicu.
Cuvântul de început a fost rostit de către domnul primar col.(r.) Radu Vasile care și-a exprimat bucuria că după 2 ani de întrerupere din cauza pandemiei, se pot reîntâlni în cadrul celei de-a XX-a ediții a Sărbătorii „Fiii Satului” și a menționat proiectele de dezvoltare a localității, canalizarea și continuarea asfaltării.
Maria Bălan, o fetiță de 6-7 ani, îmbrăcată într-un frumos costum popular, a recitat o poezie patriotică.
Din partea instituțiilor organizatoare, tuturor locuitorilor satului, partenerilor, colaboratorilor și susținătorilor activității le-a fost oferită o „Diplomă de Recunoștință”, pe care a fost scris și textul unei poezioare în stil popular: „Douăzeci de ani s-au împlinit,/De când noi am tot muncit./Împreună am realizat/Multe activități de neuitat./Prin țară am colindat,/Lucruri noi am învățat,/Frumosul am arătat,/Comuna am promovat”.
Momente muzicale susținute de Viorica Mihalache, Delia Oprescu și Teodora Triță au alternat cu alocuțiuni rostite de fii ai satului: Ana Gheorghe, Manea Mircea, preotul Radu George Dinescu și de persoane originare din alte zone ale țării, dar stabilite aici, precum Claudia Fărcășanu, președinta Asociației ”Tradiție Pandeleană”.
În accepțiunea domnului Ana Gheorghe, „Firma localității o reprezintă ordinea și curățenia în comună.”
A fost prezentat Proiectul educațional „Meserii, artă, carieră”, inițiat în timpul pandemiei de către Căminul Cultural ”Izvor de dor”, în parteneriat cu Școala Gimnazială din localitate.
Gianina Porojan, bibliotecar la Biblioteca „General C. Olteanu”, a prezentat filmul documentar „Acasă”.
În ceea ce privește aspectul vestimentar, comuna Vulcana-Pandele este deopotrivă interesată de cel tradițional, cât și de cel modern, promovat, în mod deosebit, prin intermediul doamnei Gabriela Anastasoaie, din iniţiativa și sub coordonarea căreia în cadrul sărbătorii, pe scena Căminului Cultural doamne și domnișoare au participat la o paradă de modă și a fost prezentată și rochia de mireasă a anului 2022.
Gospodine harnice și pricepute au organizat Expoziția culinară „Din bucătăria tradițională a comunității Vulcana-Pandele.” Priceperea și originalitatea culinară a localității poate fi cunoscută și în cadrul „Sărbătorii Dovleacului”, care se realizează toamna.
În prima zi, festivitatea a continuat cu oficierea unei cununii civile, de către dl primar Radu Vasile și cu momente de distracție și voie bună susținute la podul de pe Ialomița.
Cea de-a doua zi a fost dedicată cântecului și dansului popular, interpretate de către membrii Ansamblului „Chindia” al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, dirijor Ionuț Dumitrescu, cu participarea interpreților Simona Dinescu, Raluca Dobre, Cristina Păun, Diana Drăghici, Florin Ștefan, Delia Oprescu, Mariana Roșu, Roberto Ungureanu.
Respectul pentru tradiții în comuna Vulcana-Pandele se observă și la nivelul îndeletnicirilor.
În sat, există ateliere de împletituri din răchită, de olărit și de confecționat costume populare.
Pentru conservarea, promovarea și continuarea tradițiilor a fost înființată Asociația „Tradiția Pandeleană”.
De bun augur pare a fi faptul că există un interes sporit pentru inițierea copiilor și a tinerilor în cunoașterea și practicarea tradițiilor comunei.
Comuna Vulcana-Pandele este încă o dovadă a faptului că românul știe să muncească, dar să se și distreze, să conserve, dar și să creeze, să fie chivernisit, recunoscător și darnic.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *