◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

SLUJIRE ARHIEREASCĂ ȘI SFINȚIRE LA VINGA

Credincioșii Parohiei Ortodoxe din comuna Vinga, jud. Arad, au trăit o zi de mare înălțare sufletească duminică, 25 august, când s-au aflat în mijlocul lor doi ierarhi de cea mai mare însemnătate spirituală și păstorească: Înalt Prea Sfințitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolit al Banatului, alături de acesta fiind Înalt Prea Sfințitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

Ocaziunea acestei vizite înalte a fost sfințirea picturii de la intrarea în biserică, a crucilor ce vor străjui peste veacuri pe cupolele bisericii, precum și a clădirii Primăriei Vinga, recent renovată.

Primarul Ioan Negrei și preotul paroh Răzvan Sas au invitat oaspeți de seamă la ceremonie: președintele Consiliului Județean Arad Iustin Cionca, vicepreședintele Răzvan Cadar, general-maior Vasile-Ionel Heredea (președintele Filialei Județene „Ziridava” Arad a ANCMRR și membru în Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Aradului), primari și consilieri din județele Arad și Timiș, președintele Asociației Ziariștilor din Banatul Istoric Vasile Todi, alți ziariști, scriitori, oameni de cultură.

Primirea înalților ierarhi s-a făcut cu tradiționala pâine și sare, în bătaia clopotelor și a cântărilor corurilor reunite din Vinga, Arad și Timișoara, iar credincioșii îmbrăcați de sărbătoare au primit binecuvântări și au sărutat mâinile puse pe capetele lor. S-a intrat apoi în biserica recent renovată prin osteneala preotului paroh Răvan Sas, cu sprijinul bănesc al Primăriei Vinga, al Consiliului Județean Arad și al credincioșilor, care și-au adus contribuția fiecare după puterile sale. „Este o biserică mare și frumoasă, potrivită cu starea unei comune bogate cum este Vinga, unde în trecut credincioșii ortodocși erau în număr mic și se rugau într-o biserică de nuiele. Iată că astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu, v-ați înmulțit – localnici sau veniți din alte părți – și v-ați învrednicit să înălțați slavă lui Dumnezeu în această sfântă biserică de toată fala” au fost cuvintele cu care ÎPS Ioan a apreciat sfântul lăcaș ortodox de la Vinga.

Sfânta Lirurghie a fost oficiată de cei doi vlădici, împreună cu un sobor de preoți de la bisericile din Protopopiatul Arad, iar la sfârșit ÎPS Ioan a lăudat obștea vingană pentru sârguința și credința ei, sfătuind-o ca un tată pe fii săi, să nu lase păcatul sfadei să se strecoare în sufletele lor, pentru că sfada între oameni și aruncarea vinei pe celălalt sunt păcate care duc spre iad.

La rândul său, ÎPS Timotei a mulțumit mitropolitului pentru vizita sa în Arhiepiscopia Aradului și în parohia Vinga, o parohie de frunte a Banatului arădean, care a fost pe vremuri protopopiat. Cu această ocazie, preotul paroh Răzvan Sas a primit rangul bisericesc de „iconom” în cadrul unui ceremonial emoționant, încununat cu merituosul „Vrednic este!”. În cuvântul de răspuns, preotul Răzvan Sas a mulțumit pentru onoarea ce i s-a făcut, spunând că este doar un ostaș devotat din oastea lui Hristos, pomenind câteva nume de vrednică aducere-aminte din lungul șir de preoți și protopopi care au slujit obștea vingană de-a lungul secolelor. A oferit, din partea parohiei plachete de onoare și cruci aurite pentru cei doi înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Soborul preoțesc, oaspeții și poporul au ieșit apoi în fața bisericii, unde au fost sfințite cele trei picturi de la intrare – Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Apostoli Petru și Pavel – urmând apoi sfințirea crucilor ce vor fi puse în curând pe cupolele bisericii. Sărutând crucile, ÎPS Ioan îi îndemna pe credincioși să facă același lucru, spunându-le: „Rar este momentul în care un om poate spune că a sărutat crucile de pe turla unei biserici, binecuvântate de Dumnezeu, care văd primele soarele la răsărit și ultimele la apus și pe care păsările cerului își opresc ostenite zborul”.

Întreaga adunare s-a deplasat apoi la Primăria Vinga, unde a fost tăiată panglica de recepție și a fost sfințită clădirea renovată a sediului administrației comunale. „Aveți primăria într-o clădire monumentală, de care nu se pot bucura multe orașe, ba chiar nici unele ministere de la București nu au sedii pe potriva acestei primării de comună arădeană” a spus impresionat ÎPS Ioan. Să fiți mândri de înaintașii voștri, de orice nație ar fi fost ei, care v-au lăsat o moștenire culturală deosebită, de care trebuie să fiți vrednici a o duce mai departe și a o transmite celor care vor urma după voi”.

Primarul Ioan Negrei și președintele C.J. Arad Iustin Cionca, au mulțumit celor doi ierarhi pentru că le-au fost alături la această cinstită sărbătoare, cuvinte de apreciere rostind și primarul comunei învecinate Fântânele, Emil Otlăcan, iar președintele Asociației Ziariștilor din Banatul Istoric, Vasile Todi, a oferit distincții vrednicului primar al comunei Vinga.

Manifestarea s-a încheiat cu un frumos program artistic de cântece, poezii și dansuri populare românești, susținut de elevii școlii din Vinga.

Dumnezeu să le ajute tuturor în munca și slujirea pe care le fac în folosul obștii vingane, arădene, bănățene și românești!

Dorin Ocneriu / UZPR Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *