default-logo

Acuzațiile de infracțiuni financiare, motive pentru arestarea jurnaliștilor ruși independenți

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) cere autorităților ruse ar trebui să elibereze imediat jurnaliștii și lucrătorii mass-media arestați recent sub acuzații de… extorcare și fraudă și să se asigure că sistemul judiciar al țării nu este folosit pentru a reduce la tăcere vocile critice.
Între 1 august și 16 august, autoritățile ruse au reținut cel puțin opt jurnaliști și lucrători mass-media în legătură cu presupuse extorcări și fraude. Cel puțin șapte jurnaliști și lucrători mass-media Telegram au rămas în detenție. „Situația libertății presei din Rusia a devenit mai alarmantă de la invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie. Autoritățile ruse acuză din ce în ce mai mult jurnaliștii de infracțiuni financiare, ca represalii pentru investigațiile lor în afaceri și probleme politice. Sistemul judiciar rus nu trebuie folosit pentru a reduce la tăcere vocile critice, iar autoritățile trebuie să elibereze imediat toți jurnaliștii și lucrătorii media care rămân în arest și să renunțe la toate acuzațiile împotriva lor”, a declarat Carlos Martinez de la Serna, directorul de programe al CPJ, la New York.
La 1 august, un tribunal din vestul orașului Kursk l-a condamnat pe Denis Shaikin, editorul ziarului local Kursk Week, la doi ani de închisoare și o amendă de 100.000 de ruble (1.661 de dolari) în despăgubiri pentru acuzații de extorcare, potrivit rapoartelor presei. „Aceasta este o practică standard în Rusia – dacă un jurnalist a avut conflicte cu o afacere sau o întreprindere, el este trimis la închisoare sub acuzații de extorcare”, a declarat Ekaterina Sergeycheva, redactorul șef al publicației de știri Lenizdat, care a raportat cazul lui Shaikin pentru Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.
Pe 4 august, un tribunal din vestul orașului Oryol a dispus reținerea până pe 29 septembrie a lui Artem Prokhorov, care conduce site-ul de știri local Orlets, și a lui Vladimir Panfilov, gazda programului de știri „Resume”, pe care Panfilov l-a creat și produs pe YouTube și, respectiv, 1 octombrie, sub acuzația de extorcare, potrivit rapoartelor presei. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la șapte ani de închisoare, conform Codului Penal rus.
CPJ investighează pentru a stabili dacă acuzațiile lui Prokhorov și Panfilov sunt legate de activitatea lor jurnalistică.
Pe 8 august, poliția a reținut-o pe Aleksandra Bayazitova, o jurnalistă independentă de la site-ul de știri pro-guvernamental Life. Bayazitova conduce, de asemenea, canalul Telegram Adskiye Babki, care are aproximativ 37.000 de abonați și relatează despre probleme economice și de corupție, acuzând-o tot de…de extorcare. Pe 10 august, tribunalul Kuzminsky din Moscova a ordonat să fie reținută până pe 7 octombrie. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la 15 ani de închisoare.
Pe 16 august, poliția din Moscova l-a reținut pe Lev Speransky, un jurnalist de investigație la cotidianul privat Moskovsky Komsomolets și l-a adus pentru audieri la Direcția principală a Ministerului de Interne pentru regiunea Moscova, potrivit publicației sale, care a dezvăluit un videoclip cu jurnalistul și mai multe reportaje media. El a fost eliberat mai târziu în seară, potrivit știrilor.
„Există o practică de urmărire penală a jurnaliştilor sub pretextul unor cazuri de extorcare? Cu siguranță, da”, a declarat Aleksei Obukhov, redactorul publicației independente de știri SOTA, pentru CPJ, prin intermediul aplicației de mesagerie.
CPJ a trimis un e-mail Ministerului de Interne al Rusiei pentru comentarii, dar nu a primit niciun răspuns. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*