default-logo

Comunitățile sărace, cele mai văduvite de știri

În cărți, cercetări și note de politică au apărut o serie de întrebări cheie: Nevoile vitale de informații ale oamenilor sunt satisfăcute într-un moment în care mass-media de știri din unele comunități se închid, iar altele se reduc? Care sunt efectele „deșerților de știri”, unde oamenii au acces redus la surse de încredere de informații locale și cum se manifestă astfel de lacune atât în zonele urbane, cât și în cele rurale? Cum putem ști cu adevărat dacă jurnalismul, genul despre care se crede că este esențial pentru comunitățile sănătoase și bunăstarea democratică, este disponibil pe scară largă pentru oamenii care au cea mai mare nevoie de ea?
În același timp, există experimente în producerea și finanțarea de știri prin startup-uri doar digitale, inițiative nonprofit și altele asemenea. În ce măsură aceste eforturi ar putea contribui la compensarea deficiențelor în știri cu privire la aspecte cheie, pe măsură ce media tradiționale se micșorează sau dispar? Cât de bine ajung astfel de știri în mod echitabil la diferite tipuri de public dintr-o anumită comunitate?
Într-un nou studiu publicat de Journal of Communication, autorii — Timothy Neff, Pawel Popiel și Victor Pickard — dezvoltă ceea ce descriu ca fiind o abordare multidimensională pentru evaluarea sistemelor media locale, cu scopul de a identifica „potențialele” lacune în furnizarea de știri.
Autorii aprofundează piața media din Philadelphia. și identifică 89 de publicații tipărite, branduri de televiziune, radio și digital – un amestec de „unități de vânzare orientate spre masă proeminente în oraș și puncte de vânzare de nișă care deservesc anumite grupuri geografice sau sociale”. Cu toate acestea, pentru a menține analiza datelor mai relevantă, au renunțat la radio, la televiziunea de putere redusă și la posturile afiliate mai mici și s-au concentrat pe o grupare finală de 38 de puncte de vânzare care reprezentau o combinație de tipuri de proprietate care deservesc o varietate de masă și nișă. Pentru a evalua dacă aceste organizații de știri îndeplinesc tipul de „nevoi critice de informații” pe care cercetările anterioare le-au identificat ca fiind cele mai esențiale, autorii au efectuat o analiză a conținutului a ceea ce au produs aceste instituții în primăvara-vara anului 2021, căutând să evalueze cât de mult sunt știrile și organizațiile media s-au concentrat pe acoperirea Covid-19 în raport cu acoperirea incidentelor infracționale.
Această analiză a producătorilor de știri din Philladelphia – conținutul știrilor și publicul lor – oferă o privire asupra stării de lucruri în jurnalismul contemporan. „Descoperirile indică faptul că sistemul media de știri din Philadelphia nu deservește comunitățile cu niveluri mai scăzute de venit și educație și că acest decalaj structural generează un decalaj măsurabil în furnizarea de conținut de știri care să răspundă nevoilor critice de informații ale acestor comunități”, concluzionează autorii,
Cercetătorii subliniază că datele „evidențiază un portret multidimensional al sistemului media, care sugerează cu tărie că diferențele de dimensiunea audienței și nivelurile de personal, structurile de proprietate (comerciale vs. necomerciale) și format (print vs. televiziune. vs. digital) lucrează împreună pentru subservirea populațiilor marginalizate din punct de vedere socioeconomic”. În plus, rezultatele indică o îngrijorare – una care justifică cercetări suplimentare – cu privire la ceea ce ei numesc „deșerturi digitale de știri”. Acestea sunt situații în care „unitățile de vânzare doar online își dedică personalul deja mic pentru a ajunge la aceleași audiențe socio-economice mai înalte deservite de punctele de vânzare mari, moștenite și punctele de vânzare doar online”.
În ceea ce privește conținutul de știri furnizat, cercetătorii au descoperit că publicul mai bogat și mai în vârstă a primit proporțional mai multă acoperire media, în timp ce publicul mai puțin bogat, mai puțin educat și mai tânăr s-a confruntat cu un accent mai puternic pe acoperirea infracțiunilor. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*