default-logo

Știrile locale nu „mor”, se reinventează

Peste 360 de ziare din SUA s-au închis între sfârșitul anului 2019 și luna mai 2022, iar 40 dintre cele mai mari 100 de cotidiene nu publică o ediție tipărită șapte zile pe săptămână. În 2006, erau aproximativ 75.000 de jurnalişti care lucrau în redacţii. De anul trecut, acest număr s-a redus la mai puțin de 30.000. Dar știrile locale nu mor, ci se reinventează, relatează poynter.org. Publicațiie locale se îndreaptă din ce în ce mai mult către membri cotizanți, ajung să implice comunitățile și atrag în multe cazuri și finanțarea externă pentru a-și continua misiunea.
Fiecare dintre aceste eforturi împărtășește asemănări importante: o sursă națională de finanțare și dorința de a cultiva o intimitate reală cu un public. La urma urmei, buletinele informative și podcasturile oferă un produs similar într-un mod diferit: în esență, ele sunt o metodă de conectare cu oamenii, mai degrabă decât pur și simplu furnizarea de informații.
Axios Local și City Cast sunt două inițiative care încearcă să schimbe știrile locale – sau cel puțin oferă alte opțiuni. Alte eforturi există la o scară mult mai mică și sunt finanțate în primul rând prin mijloace filantropice – Fondul pentru democrație, o fundație înființată de fondatorul eBay, Pierre Omidyar, dedicată susținerii democrației. Unul dintre proiectele lor de bază, Public Square, ajută la finanțarea unei varietăți de proiecte de știri locale în state precum Colorado, New Jersey, New Mexico și Carolina de Nord. În loc să vină știrile locale din unghiuri disparate, Fondul își propune să cumuleze diverse soluții și să folosească toate informațiile adunate pentru publicațiile viitoare.
În multe privințe, ceea ce oferă aceste publicații nu este atât de diferit de conținutul unui ziar local. Subiectele și livrarea sunt mai specializate, dar asta este prin design, spune directorul editorial al Axios Local. Axios a investit aproximativ 30 de milioane de dolari în eforturile de a-și spori acoperirea, inclusiv Axios Local, a anunțat The New York Times.
Pe de altă parte, salariul mediu anual în 2021 pentru un reporter de ziar a fost mai mic de 40.000 de dolari, conform Biroului de Statistică a Muncii din SUA. În ultimii 15 ani, numărul reporterilor de la ziare a scăzut cu aproape 60%. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*