◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Roland Garros, tabloul feminin | Favorită, pe hârtie și pe teren, Simona Halep are de gestionat un traseu amestecat

La doi ani de la traseul istoric al primului ei titlu de Grand Slam, Simona își pregătește un nou asalt la trofeul parisian.

Simona Halep e favorita principală a turneului, atât pe hârtie, fiind favorita 1, dar mai ales pe teren, ajungând la Paris cu 14 victorii consecutive, dintre care zece obținute pe zgură. Asupra ei vor fi multe priviri, dar Simonei nu îi este străină o astfel de situație: în 2018, când a câștigat trofeul de la Roland Garros, era de asemenea favorită principală și, de asemenea, era considerată jucătoarea de bătut. Era, de asemenea, și supusă unei presiuni incomparabil mai mari decât acum. Și a răspuns acestei presiuni în cel mai frumos mod cu putință.

Traseul pentru anul acesta nu e neapărat prietenos, dar nici din cale afară de greu. Ar putea întâlni jucătoare la care a pierdut în trecut, jucătoare la care și-a luat revanșa, jucătoare cu un stil de joc care îi convine și jucătoare asupra cărora are un ascendent moral. 

Prima adversară pentru Simona la Paris va fi Sara Sorribes Tormo (70 WTA), o specialistă pe zgură, care iubește să joace pe zgură, dar inofensivă în fața multor jucătoare. Tormo are răbdare, are o defensivă bună, care îi câștigă destule meciuri, dar nu are lovituri cu care să-și rănească oponentele. Simona și Sorribes Tormo nu s-au mai întâlnit niciodată până acum. 

De notat faptul că Sorribes Tormo ajunge, la rându-i, la Paris cu o mică serie de victorii, câștigând săptămâna trecută turneul de la Cagnes-Sur-Mer (80K), fără a pierde vreun set. 

În turul doi, Simona ar putea să o primească pe Irina Begu, cu care s-a întâlnit în urmă cu câteva săptămâni în semifinalele turneului de la Praga. Ca asta să se întâmple, Simona trebuie să treacă de Tormo, iar Irina de elvețianca Jil Teichmann, o jucătoare abilă, incomodă și cu un tenis foarte curat. În plus, este și în formă, și e competentă și pe hard, și pe zgură. Va fi o provocare pentru Irina, mai ales că Teichmann a învins-o clar în primul lor meci jucat (Bol 2019), dar nu trebuie să uităm că suntem pe zgură, iar Irina se află într-o perioadă bună a carierei. 

După meciul din turul doi, pentru Simona ar urma Amanda Anisimova, cea care a învins-o chiar la Roland Garros în 2019, sau Cici Bellis. Anisimova începe cu Tamara Korpatsch, în vreme ce Bellis o are ca adversară pe Bernarda Pera. Cu Bellis, Simona are un meci în cont, o victorie într-un meci foarte antrenant la Doha 2018 (6-0, 6-4). Cu Anisimova ar fi o ocazie excelentă pentru revanșă, după eliminarea suferită anul trecut în sferturile de finală

Dacă capii de serie se vor respecta, atunci în optimi Simona ar primi o altă cunoștință mai veche, care a învins-o în două rânduri (Roma 2019, Indian Wells 2019): Marketa Vondrousova, finalista de anul trecut de la Roland Garros. În cazul în care Vondrousova nu ajunge la întâlnire, atunci Simona ar putea da peste Dayana Yastremska (vs. Daria Gavrilova în primul tur, o Gavrilova care s-a întors în circuit săptămâna trecută, după mai bine de un an de pauză), sau, de ce nu, Eugenie Bouchard, care a primit un wild card și care a reînceput să adune victorii importante – nu mai departe de acum două săptămâni a făcut finala la Istanbul, pierdută cu Patricia Țig. 

Sferturile de finală urmăresc același fir narativ: Simona ar putea da peste Kiki Bertens, favorita 5, care n-a început tocmai grozav segmentul de zgură, dar care se simte excelent pe această suprafață și a trecut, în ultimii ani, în grupul mai restrâns al favoritelor la titlu. Sau, dacă nu, ar putea fi vorba de o revedere cu Johanna Konta, semifinalista de anul trecut. 

În fine, în semifinale Simona ar putea da peste jucătoare ca Elina Svitolina, Serena Williams sau Elise Mertens, cele mai plauzibile nume din sfertul al doilea de tablou. Iar în finală de Karolina Pliskova sau Garbine Muguruza.

Celelalte românce. În afară de Simona și de Irina, pe tabloul principal vor mai fi prezente cel puțin alte trei jucătoare. Sorana Cîrstea, care o întâlnește pe Elena Rybakina (1-0 la întâlnirile directe pentru rusoaică, duel disputat anul acesta, la Doha), Patricia Țig, cea care, după titlul de la Istanbul, caută noi victorii într-un turneu de Grand Slam – o are ca adversară pe Stefanie Voegele (va fi prima întâlnire). Și Ana Bogdan, care a primit-o pe Timea Babos (s-au mai întâlnit o singură dată, în urmă cu patru ani la Florianopolis, cu victoria lui Babos). Alte trei jucătoare din România își joacă vineri șansa unui loc pe tablou, în ultimul tur al calificărilor: Monica Niculescu vs Vera Zvonareva, Gabriela Ruse vs Barbara Haas, Irina Bara vs Richel Hogenkamp.

Karolina Pliskova, favorita 2 a turneului, n-are cel mai grozav traseu, pe lângă faptul că trebuie să gestioneze și accidentarea suferită în finala de la Roma: începe cu o jucătoare din calificări, ar putea să o întâlnească în turul doi pe Jelena Ostapenko (sau Madison Brengle), apoi pe Sloane Stephens în turul trei și pe Petra Martic, cea care a eliminat-o anul trecut în turul trei la Paris, în optimi. În sferturi s-ar putea întâlni cu Petra Kvitova (vs. Oceane Dodin în primul tur) sau Angelique Kerber (vs. Kaja Juvan în primul tur). 

Elina Svitolina e unul dintre numele de văzut în acest turneu, mai cu seamă că s-a pregătit special pentru el. Ucraineanca începe turneul având-o ca adversară pe Varvara Gracheva, ca apoi în turul doi să se vadă fie cu o jucătoare din calificări fie cu Elsa Jacquemot, o franțuzoaică beneficiară a unui wild card. Abia din turul trei lucrurile se complică relativ pentru Elina: Ekaterina Alexandrova în turul trei, Elise Mertens (vs Margarita Gasparyan în primul tur) sau Anett Kontaveit (vs. Caroline Garcia) în optimi, Serena Williams în sferturi. 

Kiki Bertens nu trece prin cea mai bună formă, nici ca încredere, nici din punct de vedere fizic. Dar chiar și în aceste condiții nu o poți da la o parte: jocul ei se pliază mult prea bine pe zgură pentru a nu o lua în calcul. Favorită 5 anul acesta, Bertens începe cu Katarina Zavatska, în turul doi se poate vedea cu Monica Puig, iar în turul trei cu Svetlana Kuznetsova (vs. Anastasia Pvlyuchenkova în primul tur). În optimi cu Jo Konta sau Maria Sakkari, ca în sferturi drumul ei să se poată intersecta cu cel al Simonei Halep. 

Serena Williams a venit în Europa de două săptămâni și va încerca să-și mai ofere o șansă la câștigarea celui de-al 24-lea Grand Slam al carierei. Doar că, pe zgură, deși o consideră suprafața favorită, șansele ei scad și mai mult. Serena e favorită 6 anul acesta și va juca în primul tur cu Kristie Ahn, aceeași jucătoare pe care a întâlnit-o și la US Open, tot în primul tur. După Ahn ar urma Tsvetana Pirokonva (altă posibilă reîntâlnire post-NY) sau Andrea Petkovic în turul doi, Barbora Strycova în turul trei și Victoria Azarenka în optimi. Ca să ajungă la Serena, Vika trebuie să treacă de Danka Kovinic, Venus Williams (vs. Anna Karolina Schmiedlova în primul tur) și Yulia Putintseva. 

Potențiale sferturi de finală, conform capilor de serie: Simona Halep – Kiki Bertens; Elina Svitolina – Serena Williams; Aryna Sabalenka – Sofia Kenin; Petra Kvitova – Karolina Pliskova

Meciuri tari de văzut în primul tur. Johanna Konta – Coco Gauff; Iga Swiatek – Marketa Vondrousova; Madison Keys – Shuai Zhang; Anett Kontaveit – Caroline Garcia; Julia Goerges – Alison Riske; Svetlana Kuznetsova – Anastasia Pavlyuchenkova; Aryna Sabalenka – Jessica Pegula

 

treizecizero.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *