default-logo

Criptomonedele. Drumul întortocheat către piața reală

                În 2021, criptomonedele s-au dovedit a fi active digitale, cu un pronunțat potențial economic, numeroase criptomonede au înregistrat creșteri, dar și căderi rapide, unele țări au interzis criptomonedele, altele le-au permis cetățenilor săi (Ce se va întâmpla cu criptomonedele în viitor? – Capital, postat pe 28 aprilie 2022)…

            A doua țară care oficializează Bitcoin

                De la 1 mai 2022, Bitcoin a devenit monedă oficială în Republica Centrafricană, aceasta fiind a doua țară care aprobă Bitcoin ca mijloc legal de plată, după El Salvador (Țara în care Bitcoin devine moneda oficială (descopera.ro), postat pe 1 mai 2022). Republica Centrafricană – una dintre cele mai sărace țări din lume – este bogată în diamante, aur și uraniu. De zeci de ani este măcinată de conflicte și este un aliat apropiat al Rusiei, mercenarii Grupului Wagner ajutând în lupta împotriva forțelor rebele. Parlamentarii au votat în unanimitate pentru adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată, iar măsura plasează Republica Centrafricană „pe harta celor mai îndrăznețe și mai vizionare țări din lume”, a spus președintele Faustin-Archange Touadéra.

            El Salvador a devenit prima țară care a adoptat Bitcoin ca monedă oficială în septembrie 2021. A fost atunci o mișcare criticată de mulți economiști, inclusiv de Fondul Monetar Internațional, care a spus că a crescut riscul de instabilitate financiară. În 2019, doar 4% din populația din Republica Centrafricană avea acces la internet, potrivit site-ului WorldData, iar internetul este necesar pentru a utiliza orice criptomonedă.

            În prezent, țara folosește ca monedă francul centrafrican, susținut de Franța, alături de majoritatea celorlalte foste colonii franceze din Africa. Republica Centrafricană este într-un continuu conflict de la independența sa, din 1960. În 2013, rebeli musulmani au preluat controlul asupra acestei țări majoritar creștine: milițiile de autoapărare au fost formate pentru a riposta, ceea ce a dus la masacre pe scară largă pe criterii religioase. După venirea la putere a președintelui Faustin-Archange Touadéra în 2016, țara a început să-și schimbe alianța strategică de la Franța către Rusia.

            Altcoins – o opțiune mai populară decât BTC pentru unii investitori

            Deși Bitcoinul (BTC) are multe calități, după părerea multor traderi și investitori, acest activ digital, deja și-a atins apogeul și se așteaptă să nu mai fie la fel de volatil că în trecut. Principalul avantaj al altcoins este că volatilitatea acestor criptomonede este foarte mare. Acest lucru le permite investitorilor să își crească rapid capitalul, în cazul unei investiții relevante, la momentul potrivit.

            Piața crypto este în permanentă schimbare. Diverse tendințe o afectează – acesta fiind factorul, care, dintr-o parte, reduce din stabilitatea investițiilor în crypto, dar din altă parte, oferă posibilitatea unor investiții cu profitabilitate ridicată. Proiecte și echipe noi apar în domeniul crypto – fiecare proiect aduce ceva nou și, în cazul în care reușește să se descurce bine cu misiunea pe care și-o propune, are toate șansele să crească în valoare, să atragă investitori și să se plaseze în fruntea TOP-urilor mondiale din lumea crypto.

            În 2022 sunt condamnate la cădere criptomonedele care nu au reușit să demonstreze până în prezent capacitatea de a acoperi necesitățile și a rezolva problemele pentru care au fost create, de fapt.

          Deținerile în criptomonede ale băncilor

            Conform datelor Comitetului de la Basel, băncile din întreaga lume dețin 9,4 miliarde de euro în cripto active și încearcă să rămână relevante cu trecerea către monedele digitale și digitalizarea generală a banilor (Trei economiști demontează sistemul bancar și câștigă Premiul Nobel: Băncile din întreaga lume dețin 9,4 miliarde de euro în cripto active – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri): multe bănci centrale ale statelor lumii caută să-și dezvolte propriile monede digitale, de exemplu Banca Centrală a Indiei și-a lansat schița pentru planurile unei monede în rupii digitale.

            Banca Centrală a Elveției susține că băncile centrale sunt un susținător major pentru a împinge fenomenul actual al descentralizării financiare (DeFi), legat de criptomonede, prin combinația potrivită de centralizare și descentralizare.

            Recunoașterea oficială a activelor criptomonede de către diferite țări va crește numărul de zone pentru utilizarea lor. În viitor, legalizarea va permite cetățenilor acestor state să plătească cu bani virtuali pentru orice achiziție. Viitorul criptomonedei este utilizarea globală; multe țări sunt interesate de Bitcoin și Altcoins în același Timp.

            De exemplu, la 1 aprilie 2017, Japonia a permis oficial cetățenilor să folosească monede digitale. Din acel moment, banii virtuali au încetat să mai fie bunuri materiale marfă, dar au devenit un mijloc legal de plată. De exemplu, în Japonia puteți cumpăra bunuri cu criptomonedele Bitcoins și Altcoins, iar multe companii comerciale din Japonia acceptă deja criptomonede Bitcoin și Ethereum.

            Probabilitatea că această tendință va continua în viitor este una destul de mare. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, popularitatea, dar și acceptabilitatea criptomonedelor va crește semnificativ.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: YouTube

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*