default-logo

Jurnalistul Rusu Jenică a lansat volumul „Academia Română și învățământul agricol vasluian”, apărut la Editura UZP

La sediul Asociaţiei Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad a avut loc recent lansarea cărții  „Academia Română și învățământul agricol vasluian”, scrisă de jurnalistul Rusu Jenică,  tipărită la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Evenimentul, desfășurat într-o atmosferă plăcută, plină de zâmbete, de voie bună și de cuvinte frumoase, a fost una plină de emoție pentru autor, care i-a așteptat pe invitați în locul de desfășurare al evenimentului cu pâine și sare, ca rememorare a momentului cum elevii Școlii de Agricultură „Ioan C. Agarici”, de la Moara Grecilor, școală înființată de Academia Română, își întâmpinau musafirii.

Moderatorul evenimentului a fost domnul magistrat Nicolae Mihai, președintele Asociaţiei Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad, susținătorul moral și material al tipăririi cărților multor membri ai Asociației, gesturi prin care caută să promoveze valorile naționale.
Programul a cuprins prezentarea tuturor celor prezenți în sala „Alexandru Ioan Cuza”, momente realizate de magistratul Nicolae Mihai, președintele Asociaţiei Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad. Apoi s-a derulat un program artistic în interpretarea, la chitară și vocal, a surorilor gemene Mereuță Amedeea și Anisia. Au fost susținute alocuuțiuni de către prof. doctor Marin V. Dumitru, prof. Petruș Andrei, membru al Uniunii Scriitorilor din România, cms. șef de poliție Vasile Chelaru, prof. Dobrin Ioan. După un alt moment muzical, susținut de directorul Centrului Cultural Pogonești, Constantin Laurențiu, a urmat altă serie de alocțiuni, susținute de către prof. Roxana Miron Feraru, fost viceprimar al Municipiului Bârlad, actual consilier județean în cadrul Consiliului Județean Vaslui, cadrul militar (r) Ursu Lucian, prof. Munteanu Lucia, Pascal Alexandrina.
Nicolae Mihai, președintele Asociaţiei Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” Bârlad a vorbt despre activitatea jurnalistului Rusu Jenică ca membru al Asociației, căruia i-a fost înmânată placheta de onoare și medalia de aur a Asociației. Au urmat alte momente artistice, susținute de prof. înv. Andrei Dumitru și directorul Centrului Cultural Pogonești, Laurențiu Constantin, precum și de
Ansamblul Seniorilor al Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „SPERANȚA” Rădăuți.
Între aceste momente, jurnalistul Rusu Jenică a luat de mai multe ori cuvântul și, la mulțumirile și felicitările care i s-au adresat, a răspuns cu mulțumiri, diplome și medalii de recunoaștere publică a excelenței profesionale a celor prezenți, având în vedere că participanții, magistrați, profesori, cadre militare, ingineri, medici, economiști, sunt la vârsta împlinirii profesionale.

***

Cartea „Academia Română și învățământul agricol vasluian”, având la bază documente și articole din presa vremii, este un demers manifest-jurnal biografic de restabilire în conștiința publică a vieții omului de valoare Ioan C. Agarici (ns. 1825 – d.1895), vasluian la origini, primul primar al orașului Roman, deputat timp de trei mandate în Parlamentul României, dar, mai ales a activității Academiei Române în această parte a țării, în localitatea Moara Grecilor, azi cartier al orașului Vaslui, prin implicarea financiară, morală, intelectuală, didactică, socială pe parcursul a aproximativ 50 ani, fapte de mult uitate, dar care au condus la pregătirea practică și intelectuală a sute fii de țărani care s-au făcut ulterior remarcați în administrația publică, viața politică, militară, socială, culturală a țării, având la bază doar studiile Școlii de Agricultură Ioan C. Agarici, instituție școlară înființată și susținută de Academia Română cu mari eforturi.
Pe lângă pasiunea, atât de evidentă, de a filma, scriu de peste 25 ani, astfel că de-a lungul timpului am acumulat un bogat material publicistic. O parte, prin colaborările cu diferite instituții de presă și nu numai, l-am publicat sub forma unor articole și studii. Întotdeauna am fost pasionat de cercetare de a scoate și a aduce la lumină adevăruri uitate. Dacă am lua aminte la acestea ce bine ar fi, fiindcă faptele nobile cu impact pozitiv în viața multora pot fi făcute oricând, fără teama de a greși.
Este prima mea carte, iar dacă voi avea sănătate vor mai urma cu siguranță și altele. Cartea „Academia Română și învățământul agricol vasluian”, tipărită la editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, pe lângă cele șapte exemplare care au mers la Biblioteca Centrală, pe lângă cele dăruite până în prezent unor persoane și instituții, se poate găsi pentru împrumut în județul Vaslui și la Biblioteca Județeană „Nicolaie Milescu Spătarul” unde am predat alte exemplare.
De asemenea, tot cu această ocazie, adresez mulțumiri și autorităților din orașul Roman, care, ca urmare a demersurilor mele scrise, după ce am identificat mormântul lui Ioan C. Agarici, abandonat și uitat, au refăcut, atât cât s-a putut, aspectul fizic, astfel că în prezent este marcat așa cum se cuvine.

Rusu Jenică / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*