◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

ONU „actualizează” legislația internațională pentru spațiul cosmic, după 55 de ani

Spațiul exterior Terrei este departe de a fi un vid fără lege. Dar legea spațială nu a fost schimbată din 1967, iar ONU își propune să actualizeze aceste prevederi, notează Michelle L.D. Hanlon, profesor de drept aerian și spațial la Universitatea din Mississippi, și Greg Autry, profesor de conducere spațială, politică și afaceri la Universitatea de Stat din Arizona.
În timp ce spațiul cosmic este de multă vreme teatrul unei curse a militarizării, organizația începe abia acum procedurile de a transforma acest spațiu într-unul pașnic. Motivele sunt evidente. Pe 15 noiembrie 2021, Rusia a distrus unul dintre vechii sateliți folosind o rachetă lansată de pe suprafața Pământului, creând un nor masiv de resturi care amenință multe active spațiale. Acest lucru s-a întâmplat la doar două săptămâni după ce Prima Comisie a Adunării Generale a Națiunilor Unite a recunoscut în mod oficial rolul vital pe care spațiul și activele spațiale îl joacă în eforturile internaționale de îmbunătățire a experienței umane, dar și riscurile pe care activitățile militare în spațiu le prezintă pentru aceste obiective.
Primul Comitet al ONU se ocupă de dezarmare, provocări globale și amenințări la adresa păcii care afectează comunitatea internațională. La 1 noiembrie a aprobat o rezoluție care creează un grup de lucru deschis care va evalua amenințările actuale și viitoare la adresa operațiunilor spațiale, de a determina când comportamentul poate fi considerat iresponsabil, de a „face recomandări cu privire la posibile norme, reguli și principii de comportament responsabil” și de a „contribui la negocierea unor instrumente obligatorii din punct de vedere juridic”. – Inclusiv un tratat pentru a preveni „o cursă a înarmărilor în spațiu”.
Activitățile în spațiu sunt guvernate de Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, care este în prezent ratificat de 111 națiuni. Tratatul a fost negociat în umbra Războiului Rece, când doar două națiuni – Uniunea Sovietică și SUA – aveau capacități de transport spațial.
În timp ce Tratatul pentru spațiul cosmic oferă principii largi pentru a ghida activitățile națiunilor, nu conține și reguli detaliate. În esență, documentul asigură libertatea de explorare și utilizare a spațiului întregii omeniri. Există doar două avertismente, iar lacunele abundă.
Prima avertizare afirmă că Luna și alte corpuri cerești trebuie folosite exclusiv în scopuri pașnice – omite restul spațiului din această interdicție generală. Singurele îndrumări oferite în acest sens se găsesc în preambulul tratatului, care recunoaște un „interes comun” în „progresul explorării și utilizării spațiului în scopuri pașnice”. A doua avertizare spune că cei care desfășoară activități în spațiu trebuie să facă acest lucru ținând seama de interesele corespunzătoare ale tuturor celorlalte state părți la tratat.
O problemă majoră apare din faptul că tratatul nu oferă definiții clare nici pentru „scopuri pașnice”, nici pentru „aprecierea cuvenită”.
În timp ce Tratatul privind spațiul cosmic interzice în mod specific plasarea armelor nucleare sau a armelor de distrugere în masă oriunde în spațiu, nu interzice utilizarea armelor convenționale sau utilizarea clor de la sol împotriva activelor din spațiu. În cele din urmă, nu este clar dacă unele arme – cum ar fi noua rachetă hipersonică cu orbită parțială cu capacitate nucleară a Chinei – ar trebui să cadă sub interdicția tratatului, scrie „The Conversation”.
Limitările militare vagi încorporate în tratat lasă loc mai mult decât suficient pentru interpretare care poate duce la conflict. Spațiul cosmic fiind militarizat, conflictul este posibil. Practic,
Spațiul a fost folosit în scopuri militare de la prima lansare a rachetei V2 a Germaniei, în 1942.
Mulți sateliți timpurii, tehnologia GPS, o stație spațială sovietică și chiar naveta spațială a NAŞA au fost dezvoltate în mod explicit sau au fost utilizate în scopuri militare.
Deși nu a existat încă niciun conflict militar direct în spațiul cosmic, se manifestă o escaladare a eforturilor națiunilor de a-și dovedi priceperea militară pe acest segment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *