◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Migrația globală generată de schimbările climatice, în estimări amețitoare

Specialiștii estimează că până la sfârșitul secolului, circa trei miliarde de oameni r fi goniți din țările lor de efectele schimbărilor climatic. Încotro o vor lua?, se întreabă Gaia Vince, autoarea cărții „Nomad Century: How to Survive the Climate Upheaval”.

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, provocând schimbări climatice, creșterea nivelului mării și vreme extremă în următoarele decenii, mari părți ale lumii, care găzduiesc unele dintre cele mai mari populații, vor deveni din ce în ce mai greu de locuit. Coastele, statele insulare și marile orașe din tropicele vor fi printre cele mai puternic afectate, conform predicțiilor cercetătorilor climatici. Incapabili să se adapteze la condiții din ce în ce mai extreme, milioane – sau chiar miliarde – de oameni vor trebui să se mute, notează BBC.

În medie, nișele climatice – gama de condiții în care speciile pot exista în mod normal – din întreaga lume se deplasează spre pol cu un ritm de 1,15 m pe zi, deși este mult mai rapid în unele locuri. Deja un număr record de oameni sunt forțați să-și părăsească locuințele cu fiecare an care trece. În 2021, erau 89,3 milioane de oameni, dublu față de numărul afișat cu forța în urmă cu un deceniu, iar în 2022 acest număr a ajuns la 100 de milioane, dezastrele climatice strămutând mult mai mulți oameni decât conflictele. Inundațiile au strămutat 33 de milioane de oameni în Pakistan în acest an, în timp ce alte milioane în Africa au fost afectate de secetă și de amenințarea foametei, de la Cornul Africii până la coasta de vest a continentului.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a făcut apel la liderii mondiali, la conferința COP27 privind schimbările climatice, să ia măsuri îndrăznețe pentru a aborda consecințele umanitare ale încălzirii globale: „Nu putem lăsa doar milioanele de persoane strămutate și pe gazdele lor să facă față consecințelor schimbării climatic”.

Fără acțiune, sute de milioane de oameni vor trebui să-și părăsească casele până în 2050, potrivit unor estimări. Un studiu din 2020 prezice că până în 2070, în funcție de scenariile de creștere și încălzire a populației, „se estimează că unul până la trei miliarde de oameni vor fi lăsați în afara condițiilor climatice care au servit bine omenirea în ultimii 6.000 de ani”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *