default-logo

Parlamentarii din R. Moldova cer puteri sporite pentru serviciul de informații

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, SIS, va obține mai multe competențe în ceea ce privește activitatea de culegere de informații și contrainformare, potrivit unor propuneri legislative înaintate de deputații din Parlamentul de la Chișinău.

Propunerile vor fi supuse dezbaterii publice. Potrivit acestora, SIS ar fi împuternicit să intercepteze apeluri telefonice, să întreprindă acțiuni de supraveghere asupra diferitelor persoane, să ridice și să verifice corespondența și să verifice fluxurile financiare fără a fi nevoie să obțină permisiunea procurorilor, ca în prezent. „Măsurile contrainformative care pot fi efectuate cu hotărâre judecătorească sunt stabilite expres în lege. Acestea sunt efectuate în timpul supravegherii și cercetării locuinței sau a comunicărilor de către persoane prin diferite sisteme de comunicare – verbală, electronică, poștală etc.”, se arată în propunere. În prezent, SIS poate efectua aceste operațiuni doar în cadrul unei anchete penale.

Noile prevederi presupun că operatorii SIS vor putea avea mai multe competențe în baza unei hotărâri judecătorești emise de un anumit judecător împuternicit în acest sens la abordarea conducerii serviciului. Controlul financiar al activităților informative/contrainformative se va realiza prin gestiunea financiară publică internă și de către Curtea de Conturi.

O altă prevedere dă SIS atribuții de asigurare a securității misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din străinătate. „Acest domeniu este esențial, dar vulnerabil în acest moment, deoarece, pe lângă măsurile de securitate fizică, aceste instituții au nevoie de protecție împotriva acțiunilor subversive ale serviciilor speciale străine”, scriu autorii propunerii, potrivit BalkanInsight.

Apelurile de extindere a competențelor SIS urmează să fie înaintate Parlamentului și apoi supuse la vot. Vor fi consultați experți ai Comisiei de la Veneția.

SIS este în proces de reformă. Conducerea sa vrea să transforme serviciul într-un organism mai modern, de tip occidental. Mai mulți experți în informații din țările occidentale participă la acest proces. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Despre autor

Lasă un răspuns

*