default-logo

Siria a pierdut al treilea jurnalist din acest an, din cauza războiului

Acoperirea știrilor este esențială în vremuri de conflict armat, iar jurnaliștii nu ar trebui să fie vizați, afirmă organizația Reporteri fără frontiere (RSF) în urma atacurilor aeriene ale Turciei asupra Kurdistanului sirian, care l-au ucis pe reporterul agenției de presă Îsam Ebdella în Al-Malikiyah și l-a rănit pe reporterul Mohammad Al Jarada, din Kobani. „Îsam Ebdella este al treilea jurnalist pe care Siria l-a pierdut anul acesta din cauza războiului. Jurnaliştii sunt în prima linie a acestui conflict care implică mulţi actori diferiţi, inclusiv Turcia. Accesul nostru la informații pe teren depinde de ei și ar trebui protejați cu orice preț”, a declarat Jonathan Dagher, șeful biroului RSF pentru Orientul Mijlociu.

Reporter al Agenției de știri Hawar (ANHRA), Îsam Ebdella a acoperit Kurdistanul sirian din 2013. El a fost ucis de un atac aerian turc în timp ce intervieva locuitorii din Al-Malikiyah, un oraș kurd din guvernoratul Al-Hasakah, din nordul Siriei, care fusese ținta unui atac aerian inițial cu câteva ore înainte.

Într-o declarație în care se relatează decesul jurnalistului în vârstă de 39 de ani, asociația regională a jurnaliștilor ANHRA afirmă că „suntem convinși că toți prietenii noștri jurnaliști vor continua să-și facă treaba cu pasiune și vom continua să descoperim adevărul, indiferent de sacrificii”.

Mohammad Al Jarada, reporterul de 24 de ani de la Sterk TV, a fost rănit în Kobani, în nordul guvernoratului Alep, la 300 km vest de Al-Malikiyah. Potrivit rsf.org, el a fost lovit în timp ce efectua un raport în direct în afara unui spital închis, care fusese ținta unui atac aerian cu o zi înainte. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Despre autor

Lasă un răspuns

*