default-logo

OMAGIU EROILOR MARTIRI AI REVOLUȚIEI DIN 1989

Aradul – al doilea oraș reședință de județ care s-a ridicat la luptă împotriva dictaturii ceaușiste – și-a comemorat cei 24 de eroi morți în decembrie 1989 și a rememorat, prin ample manifestări cultural-educative, religioase, militare și civice, zilele de sânge și de jertfă în care românii din Timișoara, din Arad, din București și din toată țara au ieșit în stradă hotărâți să termine cu un regim din partea căruia aveau parte doar de frig, foame, umilințe și minciună.
La 29 de ani de la marșul muncitorilor de la Orologerie, Strungul, UTA, IMAR și de la celelalte mari intreprinderi arădene, revoluționarii de-atunci în frunte cu actorul Valentin Voicilă – liderul revoluției din municipiul de pe Mureș, însoțiți de urmași ai celor decedați, de reprezentanți ai autorităților publice locale, ai bisericilor de toate cultele, ai armatei și veteranilor de război, ai mediului politic, școlar și universitar arădean, au parcurs pe jos traseul revoluției arădene, oprindu-se la locurile unde demonstranții cu piepturile goale au înfuntat cu curaj și demnitate forțele opresive care încercau să le zăgăzuiască mersul spre viitor.
S-au spus cuvinte înduioșătoare despre solidaritatea umană, despre unitatea deplină dintre tineri și vârstnici în atingerea scopului propus – căderea lui Ceaușescu și a tot ce reprezenta el, despre pactul tacit „Fără violență” și „Armata e cu noi” prin care s-a evitat vărsarea de sânge și s-a putut demonstra pașnic până la căderea dictaturii comuniste.
S-a mai făcut popas și s-au spus cuvinte înlăcrimate la locurile unde au fost lovite de gloanțe victimele inocente ale unui război deja câștigat (toți morții Aradului au fost înregistrați după fuga lui Ceaușescu), despre mamele care și-au pierdut copii și despre copii care și-au pierdut părinții. Doina Nan, mamă de erou, a cerut tuturor să nu-i uite pe cei căzuți în revoluție, la Arad și în țară, și să continue visul lor de făurire a unei lumi libere și demne, așa cum și-au dorit-o cei care au înfruntat dictatura ceaușistă și au învins-o.
Coroanele de flori, lumânările aprinse, Imnul Național și Imnul Eroilor, defilarea militarilor Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, omagiul adus de toți cei prezenți – Prefectură, Primărie, Consiliul Județean, Camera Deputaților, unități ale M.Ap.N. și M.A.I., biserici, asociații de revoluționari, alte organizații civice, politice, media sau cultural-educative – au înscris o reușită și necesară pagină de pioasă aducere-aminte dedicată celor care, în decembrie 1989, au întors roata istoriei și au redat demnitatea poporului român.

Dorin Ocneriu, UZPR Arad

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.