default-logo

Început de Advent

 În 1 decembrie, credincioșii catolici de rit apusean (latin) intră în perioada numită Advent. În organizarea actuală a liturghiei romane, Adventul se plasează la începutul anului bisericesc. Anul liturgic începe cu prima duminică a Adventului, deoarece totul începe în Biserică cu venirea lui Cristos. Termenul latin „adventus” înseamnă „sosire” și semnifică o perioadă de pregătire dinaintea Crăciunului.

Cei care cunosc obiceiurile tradiționale ale catolicilor de rit apusean știu faptul că în această perioadă ei își pun în casă o coroniță din brad cu patru lumânări, de cele mai multe ori de culoare roșie. Cele patru lumânări reprezintă cele patru duminici de Advent. În fiecare duminică se aprinde câte o lumânare în plus, în așa fel încât, în ultima duminică, vor arde toate cele patru lumânări.

Acest obicei cu coronița de advent se regăsește și în multe case catolice din Banatul Montan.

În cadrul programului de Advent din acest an, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din municipiul Reșița se va desfășura luni, 2 decembrie 2019 o primă manifestare, în organizarea dnei Simona Păun. Va cânta pentru cei prezenți Vincenzo Cerra.

 

Erwin Josef Ţigla / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.