default-logo

Moment patriotico-aniversar, Biserica ”SFINȚII VOIEVOZI” Ploiești

Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, la Biserica ”Sfinții Voievozi” Ploiești a avut loc un spectacol aniversar dedicat Zilei Naționale a României și Anului Omagial  al Satului Românesc.

Festivitatea a fost inițiată și coordonată de către preotul paroh Răzvan Negoescu și diaconul Silviu Andrei Neacșu.

Momente istorice remarcabile, aspecte ale vieții țăranului român de-a lungul timpului au fost prezentate de către actorul Florin Nan, fiu al parohiei, într-un macrorecital original, denumit ”Povestea lui Gheorghe Moț”, un personaj fictiv, reprezentant al celor mai alese însușiri ale poporului român: credință în Dumnezeu, dragoste de țară, hărnicie, spirit de sacrificiu, asumarea crucii, rezistență în suferință.

În amplul monolog al Domniei Sale, prezentat  cu o memorie și un patos extraordinare,  actorul Florin Nan a inserat și a recitat  poezii aparținând poeților români: Octavian Goga, George Coșbuc, Alexei Mateevici, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu,Tudor Arghezi,  Vasile Voiculescu, Adrian Păunescu și a interpretat cântece populare românești, din care nu au lipsit doinele.  

Corul de copii ”Micii voievozi” al Parohiei ”Sfinții Voievozi”, coordonat de diaconița Mihaela Cecilia Neacșu, a interpretat cântece populare românești și Nectaria Negoescu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Carmen Sylva” Ploiești, a interpretat la flaut melodia ”Cântec vechi” de Paul Constantinescu.

Invitatul special al festivității a fost un erou în viață, Dumitru Nedelcu, în vârstă de 95 de ani, fost participant la cel de-al Doilea Război Mondial și fost dascăl al Bisericii ”Sfinții Voievozi.”

A menționat că aparține unei generații de sacrificiu căreia i s-a cerut să muncească foarte mult, să renunțe la viața spirituală și la credința în Dumnezeu. Ceea ce l-au menținut printre altele au fost tocmai credința în Dumnezeu și nădejdea pe care nu și le-a pierdut nicio clipă.

Le-a adresat românilor îndemnul de a fi uniți și de a petrece Sfintele Sărbători în iubire familială.

În final, părintele Răzvan Negoescu a concluzionat că o astfel de activitate ete dovada a ceea ce înseamnă, ce a fost și ce va fi România, chiar dacă asupra ei cad pietre. De asemenea, le-a adresat celor prezenți propunerea de a contribui la colecta pe care biserica a inițiat-o pentru întrajutorarea sinistraților din Albania.  

 

Elena TRIFAN / UZPR

  

  

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.