Către Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România   

Stimaţi Colegi,

Am hotărât să vă trimitem un semnal public privind starea şi condiţia jurnalistului din România, membru al aşa numitei „puteri a statului”, perceput de cetăţean ca fiind în serviciul public.

Suntem de vârste şi condiţii diferite, bărbaţi şi femei cu familii şi obligaţii financiare, toţi profesionişti dornici să muncească din greu şi în mod onest pentru informarea corectă a opiniei publice, adevăratul stăpân al unei prese libere.

Menţionăm că niciunul dintre noi nu am fost angajaţi pe criterii politice sau clientelism, nici nu am fost recrutaţi de patronatul vreunui trust de presă de pe holurile Agenţiei unde cerşeam ajutorul de șomaj. Fiecare dintre noi are acumulaţi ani de muncă şi experienţă, iar valoarea competenţelor noastre nu este certificată doar prin diplome sau licenţe ci şi prin recunoaştere publică, notorietate şi respectul cititorilor şi/sau al telespectatorilor noştri.

Timp de mai multe luni am trăit un coşmar ca angajaţi la „Realitatea” online, fiind umiliţi şi jigniţi atât de patronat cât mai ales de „şefi” fără competenţe sau vocaţie, personaje agresive numite arbitrar în funcţii de conducere, deşi au suferit condamnări penale.

Ne-am făcut datoria şi am furnizat informaţiile solicitate în targeturile agreate, respectând deontologia jurnalistică şi principiile moralei publice. Cu toate acestea, am fost atacaţi şi înjosiţi de noua conducere, impunându-ni-se o politică editorială aberantă, lipsită de logică şi abuzivă, iar când ne-am exprimat opiniile ca profesionişti, menţionând că nu este corectă tabloidizarea şi ducerea site-urilor în zona promiscuităţii, ne-au fost blocate salariile sub pretexte false şi jenante. Am continuat să muncim şi ne-am cerut drepturile cu decenţa jurnalistului a cărui demnitate nu se negociază, iar ca răspuns unii au fost concediaţi abuziv, iar celorlalţi li s-a pus pumnul în gură.

Stimaţi Colegi,

nu ne-am făcut jurnalişti ca să ne fie pusă botniță, nici să ne gudurăm pe la picioarele şefilor vremelnici. Am ales să fim oameni de presă pentru că noi credem în adevăr şi în nevoia de onestitate în viaţă. Vă cerem să luaţi atitudine şi să vă alăturaţi protestului nostru în care contestăm aservirea presei unor interese oligarhice şi desfiinţarea demnităţii jurnaliştilor.

 06.12.2019

 

Semnatari:

 1. Carmen Dumitrescu – Teleorman
 2. Mica Svab – Maramureş
 3. Vlad Andrei Manolăchescu – Covasna
 4. Romeo Dorian Crîşmaru – Mehedinţi
 5. Augusta Tesinschii – Sălaj
 6. Adrian Tudor – Tulcea
 7. Raluca Budusan – Sibiu
 8. Maria Mădălina Hârjoghi – Brăila
 9. Claudia Toader – Bacău
 10. Florin Crăciun – Bacău
 11. Dan Bîrjoveanu – Neamț
 12. Vlad Călin Dumitrescu – Prahova
 13. Dan-Cătălin Predescu – Galați
 14. Cristian Lapa – Vaslui
 15. Cătălin Stancu – Vrancea
 16. Horia Sorin Secli – Harghita
 17. Petronel Tudor – Ialomița
 18. Paul Marius – Alba
 19. Alexandru Vlaicu – Argeș
 20. Anca Spânu – Galați
 21. Daniel Bâlteanu – Timișoara
 22. George Enache – Dâmbovița
 23. Claudiu Dumitrache – Teleorman
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.