◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Interviu cu Viorica Macovei

VIORICA  MACOVEI: ”Dulcea Bucovină este casa sufletului, dar și a cântecelor mele”

           REPORTER:- Câți ani au trecut de la debutul dumneavoastră ?
         VIORICA  MACOVEI: – Peste 20 de la prima evoluție pe o scenă și 18 ani de la debutul efectiv într-un studiou de televiziune, la televiziunea publică, emisiunea O vedetă populară, realizată de  doamna Elise Stan.

         REPORTER: –  Ați participat la multe festivaluri și concursuri, obținând importante premii. Amintiți, vă rog, câteva dintre acestea.
     VIORICA  MACOVEI: – Până a se înfăptui debutul TV, am adunat o „trăistuță” de premii, chiar  și după.. Au fost zeci de participări, recompensate doar cu Premii I și Trofee… Aprecierea specialiștilor, m-a încurajat atât de mult, încât m-a determinat să cred cu tărie în visul meu. Pe lângă talent, care este primordial, cheia este seriozitatea, la care se adaugă studiul, șlefuirea permanentă. Un diamant strălucește pe măsură ce capătă fațete, în urma șlefuirii…așa suntem și noi interpreții…

        REPORTER: – De la cine ați moștenit talentul de a cânta ?
        VIORICA  MACOVEI: – Talentul îl moștenesc de la mama. Și-a dorit mult să ajungă pe scenă, însă viața a luat o altă turnură pentru ea. Peste ani, și-a văzut visul materializat prin mine. Este o mare împlinire pentru mama atunci când mă vede în spectacole.
        REPORTER: – Care sunt marile spectacole la care ați urcat pe scenă ?
    VIORICA  MACOVEI: – În cei 20 de ani de la debut, au fost multe evenimente la care am fost invitată, am urcat pe toate marile scene ale țării, atât în calitate de interpret, dar și în cea de prezentator. Festivalul Cerbul de Aur, Festivalul Mamaia, Festivalul Callatis, scena Sălii Palatului, Sala Polivalentă. Și lista poate continua cu evenimente extrem de onorante, pe lângă cele de gen, concert extraordinar – Sumitul NATO , de la Palatul Parlamentului, Întâlnirea tuturor primarilor de Capitale din Europa, Concert extraordinar împreună cu Orchestra Reprezentativă a Armatei Române și Orchestra Marinei Regale Britanice, etc.

       REPORTER: – Dintre seniorii folclorului românesc, care vă sunt cei mai  apropiați?
     VIORICA  MACOVEI: – Toți marii noștri interpreți, reprezintă un exemplu pentru noi. De aceea, noi cei mai tineri avem obligația să-i respectăm și să le urmăm  exemplul de modestie, seriozitate și verticalitate.
Oamenii cu adevărat importanți și valoroși, întotdeauna vor fi smeriți și așezați.
          REPORTER: –  Cu ce posturi de televiziune ați colaborat în decursul anilor ?
      VIORICA  MACOVEI: – În decursul anilor, am participat la multe emisiuni, de specialitate, dar și de divertisment, colaborând cu toate televiziunile serioase din țară. Oamenii m-au putut vedea chiar și în postura de jurat, într-o emisiune dedicată copiilor, marca Antena 1. Au fost proiecte inedite, prin care oamenii au avut ocazia să mă descopere și altfel. Fiecare apariție a reprezentat un plus în drumul meu spre sufletul iubitorilor de cântec.

          REPORTER: – Din ce zonă folclorică își trag ”seva” cântecele pe care le interpretați?
       VIORICA  MACOVEI: – Dulcea Bucovină este casa sufletului, dar și a cântecelor mele. Mănăstirea Humorului, localitatea care poartă numele celebrului monument istoric, înscris în patrimoniul UNESCO , a fost inspirația mea încă de când am deschis ochii, obiceiuri, tradiții, cântec, port și cel mai important element, Credința în Dumnezeu!

          REPORTER: -De ce ați ales cariera artistică ?
       VIORICA  MACOVEI: – Drumul spre cântec a venit natural. Încă din copilărie am fost captivată de muzică, însă de-a lungul timpului au fost și mici încercări de a renunța. După absolvirea cursurilor de perfecționare din cadrul Institutului Diplomatic Român, din cadrul MAE, am fost tentată să merg spre diplomație, în detrimentul cântecului, însă la acele cursuri am întâlnit un ambasador care mi-a descris atât de frumos menirea unui interpret, încât am conștientizat cât de mare și frumos este darul pe care l-am primit de la Dumnezeu.
Un interpret are darul de a aduce un om dintr-o stare de tristețe, o stare negativă , într-o stare pozitivă. Deci, noi avem menirea să aducem bucurie oamenilor.
          REPORTER: – Câte albume ați reușit să oferiți iubitorilor de folclor, în general , și admiratorilor dumneavoastră, în special ?
          VIORICA  MACOVEI: – Până acum, am reușit să imprim 4 albume de folclor și un album de colinde și cântece de iarnă. Am înregistrat  3  CD- uri cu Lăutarii din Chișinău și maestrul Nicolae Botgros, și albumul de debut, împreună cu orchestra Rapsozii Boto,anilor.

          REPORTER: – Ce mesaj le transmiteți fanilor, la finalul acestui interviu ?
          VIORICA  MACOVEI: – Iubitorilor de muzică (în general) și fanilor mei le transmit să iubească  muzica de calitate, să aprecieze adevăratele valori și să nu uite niciodată că muzica neamului nostru este muzica populară.

       Ioan Vasiu /UZPR

 

      

 

Un comentariu pentru “Interviu cu Viorica Macovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *