◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Seratele “Eminescu, jurnalistul”/ 10 decembrie

Centrul Cultural “Mihai Eminescu” al Sectorului 2, gazdă a seratelor a fost marți 10 decembrie neîncăpătoare pentru numeroșii invitați ce au venit la ultima întâlnire a anului, serată special desfășurată sub însemnele apropiatelor sărbători, sub un minunat brad, și un aer de mare sărbătoare, cu surprize și voie bună.

După salutul de bucuroasă primire din partea doamnei Elena Scurtu  director coordonator al centrului, serata a fost deschisă de moderatoarea dna Subțirelu Rodica redactor șef al Cronicii Timpului, anunțând programul bogat în evenimente, alegând din jurnalistica celui sub al cărui spirit se desfășoară seratele un articol despre semnificația Crăciunului așa cum fiecare creștin îl întâmpină în fiecare an cu pregătiri lumești, dar mai cu seamă cu cele sufletești, de bucurie pentru ”nașterea pruncului sfânt”…. reușind cu glasul său suav, convingător să transmită acel fior despre care poetul Eminescu spunea….”și candelă s-aprinzi…iubirii pe pământ”….așa era zicerea jurnalistului Mihai Eminescu.

Și cum surprizele anunțate se doreau devoalate este invitat președintele UZP, Doru Dinu Glăvan să le prezinte : două lansări de carte, un volum de poeme ” Sub steaua lui Omar Khayam ( rubaiate) de Lică Pavel, invitat să se prezinte audienței…un colonel în rezervă atins de pana inspirației, dar și admirator al poetului persan Omar Khayam cunoscut și ca filozof, matematician, medic…poemele sale traduse în engleză fiind demult cunoscute în lume. Forma poetică pe care autorul Lică Pavel a adoptat-o cu rigurozitate este rubaiata (strofa din patru versuri al treilea nerimând cu celelalte, dar păstrând sensul). Rezultând din modesta autoprezentare că autorul fusese la timpul său unul din eroii revoluției, își continua cu succes și noua preocupare de suflet, în poemele culese în volum fiind la rându-I admirator al valorilor vieții…. frumusețea, vinul, femeia….Invitații domniei sale Prof. Ion Haineș și drd. Mihaela Cazimirovici aduc prețioase aprecieri la adresa autorului, alegând spre exemplificare câteva rubaiate, pe care ulterior cu darul actorului și recitatorului de talent care este Doina Ghițescu le subliniază cu impecabila dicție, convingând definitive publicul de noutatea și ineditul poemelor lansate.

Al doilea autor Aurel Constantin Muntoiu este prezentat de președintele Doru Dinu Glăvan care menționează că volumul apare în editura UZP, fiind de asemenea dedicate semnificației sărbătorilor apropiate, autorul apropiindu-se de esența credinței, de imensul efect pe care această pregătire a spiritului este benefică sănătății fizice și mentale deopotrivă, exemplificând cu deslușirea  practicii ortodoxe. Taina icoanei pe care o comentează trecând printr-un parcurs istoric de la cei care au început transpunerea pe pânză a chipurilor de sfinți și personaje divine ei înșiși monahi cu înaltă credință și har divin. Pledoaria autorului, susținută de studii teologice și practică creștină a fost apreciată și de înalți prelați ai bisericii ortodoxe, precum preasfinția sa mitropolitul Ioan al Timișoarei.

Ovidiu Țuțuianu, colaborator frecvent al Cronicii Timpului, mulțumind pentru onoarea de a fi fost invitat propune un eseu cu argumente consistente despre ” Eminescu nu a fost ateu”, referindu-se la familia sa în care mătuși au devenit monahe, dar și comentând poziția atât în publicistică cât și în arta poetică, Eminescu fiind un adept al esenței credinței, iar nu al aparențelor și unor practici de suprafață.

În acest cadru special de adresabilitate spirituală, intervenția jurnalistei, compozitoare și interpretă, Corina Diaconescu la orgă electronică a sporit atmosfera de sărbătoare, iar colindele prezentate de Doamna  Elena Santamaria, într-un frumos costum național de Pădureancă a sporit autenticul sărbătorilor la români și profunda semnificație, de purificare interioară, emoția și adâncă trăire a interpretei, rezidentă mulți ani în străinătate se reîntoarce cu întreaga deschidere de regăsire a farmecului de altă dată al colindului, transmițându-ni-l cu dăruire și bucurie.

Echipa Teatrului Nostrum condusă de inimoasa Rodica Subțirelu a creat nota de sărbătoare de veselie a sărbătorilor de iarnă, prin scheciurile nostime pregătite, dar și prin tradiționalele obiceiuri ale colindatului, cu împărțirea de covrigi, nuci, mere și nu în ultimul rând urări și îmbrățișări.

Și în finalul final, pe post de Moș Crăciun președintele UZPR a împărțit pachete cu cărți, astfel ca fiecare să nu plece cu mâna goală, ci cugetând la cele ce vor citi în serile lungi de iarnă să revină în Noul An la aceleași serate, în care-l vom tâlcui pe cel ce veghează asupra noastră jurnalistul Mihai Eminescu.

La multi ani!

Clementina Timuș / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *