◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Nichita Stănescu din nou la el acasă

Cu 36 de ani în urmă, viața orașului Ploiești, cât și a țării întregi era uimită și întristată de plecarea dintre ei a unuia dintre cei mai originali și îndrăgiți poeți contemporani, Nini pentru unii, Nichita Stănescu pentru alții, metaforic ”Înger blond.” În orașul care l-a hărăzit, Nichita este și va fi însă veșnic prezent, bucurându-se de două evenimente culturale majore: comemorarea din data de 13 decembrie și aniversarea din data de 31 martie, care adună laolaltă reprezentanți ai artelor frumoase, criticii și esteticii literare, profesori, elevi,  prieteni din țară și din străinătate.  

În casa natală de pe strada Buciumului, nr. 1 din Ploiești, pe data de 13 decembrie 2019,  a avut loc un nou moment comemorativ, coordonat de către muzeograf Carmen Guef.

În prima parte a activității prof.dr. Elena Trifan a lansat cele două cărți situate în literatura de frontieră: ”Consemnări I” și ”Însemnări de călătorie.”

Activitatea autoarei, cât și cartea au fost prezentate de către muzeograf Carmen Guef.

Elena Trifan este profesor de limba română, doctor în filologie cu distincția ”Magna cum laude”, membru al Ligii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști,  al Cenaclului ”Atitudini” și al ”Cenaclului ”Cetatea lui Bucur.”

Este autoarea cărților: ”Formarea cuvintelor în publicistica actuală. Derivarea. Perioada 1990-2001”,  ”Nori în soare”, ”Poeți cu Atitudini” (selecție de poezii), ”Consemnări I”, ”Însemnări de călătorie”, co-autoare a ”Dicționarului de neologisme și abrevieri recente (DNAR)”. Este prezentă în numeroase antologii și volume omagiale.  

Cartea ”Consemnări I”, publicată la Editura Singur, Târgoviște, cuprinde cronici scrise de autoare între anii 2005-2017, despre evenimente culturale desfășurate în orașele Ploiești, București, Craiova.

Volumul ”Însemnări de călătorie” este alcătuit din reportaje despre călătorii efectuate în România, Republica  Moldova, Transnistria,  Bulgaria, Cehia, Italia.

Autoarea a vorbit despre motivația scrierilor sale, valoarea lor afectivă și culturală, a citit fragmente din ambele cărți și poezii dedicate lui Nichita.

Elevi de la Colegiul Național ”Nichita Stănescu” din Ploiești au prezentat un moment liric, dramatic și muzical ”Contraste…în poezia lui Nichita,” un grup de elevi de la Școala Gimnazială ”Nichita Stănescu” din Ploiești au susținut un recital de versuri și de colinde. Eleva Adina Voicu, cls. a X-a, Colegiul ”Nichita  Stănescu” din Ploiești a captat atenția participanților cu o expunere originală, sinceră și justă despre probleme ale educației tinerilor, receptarea literaturii în școli, în general, receptarea poeziei și a lui Nichita Stănescu, în special.

Au fost depuse buchete de flori la statuia lui Nichita din curtea muzeului.

 

Elena Trifan / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *