◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Domesticirea câinilor! Cum a devenit câinele cel mai bun prieten al omului

Istoria domesticirii câinilor este cea a unui vechi parteneriat între câini ( Canis lupus familiaris ) și oameni. Acest parteneriat a fost probabil bazat pe nevoia umană de a fi ajutată la vânătoare, pentru un sistem de alarmă timpuriu și pentru o sursă de afecțiune permanentă.

În schimb, câinii au primit companie, protecție, adăpost și o sursă sigură de hrană. Dar când acest parteneriat a avut loc prima dată, este încă în dezbatere.

Istoria câinilor a fost studiată recent utilizând ADN mitocondrial (mtDNA), ceea ce sugerează că lupii și câinii se împărțeau în diferite specii în urmă cu aproximativ 100.000 de ani. Deși analiza mtDNA a scos în lumină evenimentul sau evenimentele de domesticire care s-au produs între 40.000 și 20.000 de ani în urmă, cercetătorii nu sunt de acord asupra rezultatelor.

Unele analize sugerează că locația inițială de domesticire a câinilor a fost în Asia de Est; alții că Orientul Mijlociu era locul inițial al domesticirii; și încă alții că o domesticire ulterioară a avut loc în Europa.

Ceea ce a demonstrat datele genetice până în prezent este că istoria câinilor este la fel de complexă ca și cea a oamenilor.

Două domesticiri?

În 2016, o echipă de cercetare condusă de bioarcheologul Greger Larson  a publicat dovezi privind mtDNA pentru două locuri de origine pentru câini domestici: unul în estul Eurasiei și unul în Eurasia de Vest.

Conform acestei analize, câinii din Asia au provenit dintr-un eveniment de domesticire de la lupi asiatici cu cel puțin 12.500 de ani în urmă; în timp ce câinii paleoliți europeni au provenit dintr-un eveniment de domesticire independent de la lupii europeni cu cel puțin 15.000 de ani în urmă. Apoi, spune raportul, la un moment dat înainte de perioada neolitică (cu cel puțin 6.400 de ani în urmă), câinii asiatici au fost transportați de oameni în Europa.

În paleolitic au existat două populații de câini, susține ipoteza, dar unul dintre ei – câinele paleolitic european – este acum dispărut.

Domesticirea câinilor

Cel mai vechi câine domestic confirma până acum s-a descoperit într-un sit arheologic din Germania, numit Bonn-Oberkassel. Se pare că acesta a trăit în urmă cu peste 14.000 de ani.

Cel mai vechi câine domesticit confirmat în China a fost descoperit într-un sit neolitic timpuriu (7000-5800 î.Hr.) Jiahu din provincia Henan.

Dovezile privind coexistența câinilor și a oamenilor, dar nu neapărat domestici, provin din locurile paleoliticului superior din Europa. Acestea sunt dovezi ale interacțiunii câinilor cu oamenii și includ  Peștera Goyet  în Belgia,   peștera Chauvet din Franța și Predmosti în Cehia.

Câinii erau respectați la fel ca oamenii

Unele studii privind înmormântarea câinilor datate în perioada Kitoli din perioada târzie mezolitică-timpuriu neolitice din regiunea Cis-Baikal din Siberia sugerează că, în unele cazuri, câinii au fost tratați în mod egal cu ceilalți oameni.

O înmormântare a câinelui de pe șantierul Shamanaka a fost un câine de sex masculin, de vârstă mijlocie, care a suferit leziuni ale coloanei vertebrale. Înmormântarea s-a petrecut în urmă cu 6200 de ani și oasele sale au fost descoperite lângă cele umane, ceea ce înseamnă că animalului i-a fost acordat respectul cuvenit.

Teorii ale originii rasei moderne

Cercetătorii sunt de acord că majoritatea raselor de câine pe care le vedem astăzi sunt evoluții recente.

Aceasta se poate datora faptului că domesticirea a avut loc în timp ce oamenii erau toți vânătorii-colectori la acea vreme. Câinii s-au răspândit împreună cu ei și, astfel, un câine și o populație umană s-au dezvoltat pentru o vreme în izolare geografică.

În momentul în care au apărut orașele sau așezările legate de drumuri și oamenii s-au reconectat între ei atunci rasele s-au răspândit în anumite zone.

Când rasele de câini au început să se dezvolte în mod activ cu aproximativ 500 de ani în urmă, au fost create dintr-o piscină genetică destul de omogenă.

De la crearea canișelor, reproducerea a fost selectivă: chiar și aceasta a fost întreruptă de cele două războaiele mondiale, când populațiile de reproducere din întreaga lume au fost decimate sau au dispărut. După războaie, crescătorii de câini au creat alte rase.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *