Serata „Eminescu, jurnalistul” Prefigurări şi confirmări eminesciene

23 februarie 2018 – o serată așteptată cu interes de eminescologi, eminescofili și de iubitorii de valori culturale autentice. A fost organizată, de data aceasta, având ca parteneri Primăria Sectorului 1 și Centrul Cultural al Sectorului 1 din Piața Amzei nr. 13.

Serata a început, așa cum se obișnuiește, cu momentul „De la Eminescu cetire…” prezentat de apreciatul scriitor, poet și ziarist Miron Manega. Cuvântul eminescian a fost primit ca o invitație la aduceri aminte, dar… atât de actuale în zilele trăirii noastre.

Prof.univ.dr. Ion Haineș, un apreciat eminescolog și ziarist, prin evocarea susținută, ne-a determinat să-l simțim pe Eminescu lângă noi, El, contemporanul nostru.

Arthur Baligot de Beyne, diplomat și ziarist francez, a fost cancelar al Ambasadei Franței la Constantinopol și un prieten devotat familiei Alexandru Ioan Cuza. A susținut, cu înflăcărare, cauza românilor în Revoluția de la 1848, mai precis, a susținut Unirea Principatelor. Expunerea generalului Mihail Țăpârlea a fost excelentă, bazată pe o documentație detaliată, descoperind fapte inedite din istoria acelor vremuri.

A fost luna februarie, luna nașterii marelui dramaturg, poet, scriitor, ziarist Ion Luca Caragiale, iar organizatorii Seratei și-au propus să prezinte, în interpretarea membrilor trupei Teatrul NOSTRUM, sceneta „Five oʾclock”. Și-au dat concursul: Domnica Iosu, Virginia Udatu, Elena Armenescu, Mariana Anghel, Marilena Caraghiaur și Viorel Speteanu.

Teatrul NOSTRUM, înființat acum trei ani, sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, prin spectacolele susținute în București și în alte orașe din țară, a început să fie cunoscut și apreciat prin interpretarea actorilor (membri UZPR), prin repertoriul divers și foarte bogat. Serata a fost moderată de poeta și ziarista Rodica Subțirelu.01

Programul Seratei „Eminescu, jurnalistul” s-a bucurat de aprecierea celor prezenți, iar cei veniți pentru prima dată alături de noi, ne-au asigurat că vor reveni.

Vă așteptăm cu drag la următoarea serată din 12 martie 2018.

Biroul de Presă al UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Posted On 06 iun. 2020
, By

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.