Interviu cu jurnalista BIANCA LEUCIAN

BIANCA  LEUCIAN: ”ZARANDUL reprezintă o parte minunată a vieţii mele !”

REPORTER: –  Publicaţia ZARANDUL, care apare la Brad, este una dintre cele mai longevive publicaţii tipărite din judeţul Hunedoara. Cum au fost sau cum au trecut cei 26 de ani pe care i-a împlinit ?

BIANCA  LEUCIAN: – ZARANDUL  a împlinit 25 de ani în mai 2018, numărând, tot în anul care a trecut, 300 de numere. O apariţie lunară, neîntreruptă, a seriei noi a periodicului de informare locală ZARANDUL, publicaţie care, din acest punct de vedere, după 1989, pare a fi cea mai  veche din judeţul Hunedoara.

          Cum au trecut cei 26 de ani ? Au trecut destul de repede și pot să spun acum, cu sinceritate, că atunci, în mai 1993, când am început, nu ne imaginam  că acest proiect va atinge această vârstă și atât de multe numere. Meritul apariției sale neîntrerupte se datorează Primăriei și Consiliului Local Brad, Colectivului redacțional și Casei de Cultură, în calitate de factori de decizie și execuție, dar și respectării unui principiu cu care, încă de la primul număr al seriei vechi, din 1933, s-a pornit la drum : independența publicației brădene. Poate fi vorba și de o ambiție a celor menționați mai-sus de a demonstra că un fapt cultural poate dăinui.

REPORTER: –  Te ocupi de editarea acestei publicaţii încă de la început şi de aceea eşti în măsură  să spui ce înseamnă ZARANDUL pentru municipiul Brad şi pentru zona limitrofă ?  

BIANCA  LEUCIAN: – Pe frontispiciul seriei vechi a ziarului Zarandul, în funcţie de perioadă, era scris :”gazetă de informare de la valea Crişului Alb” sau ”Zarandul, organ independent, economic şi de informaţie ” sau ”Zarandul gazetă de cultură şi informaţie pentru popor”.

Cred că, în toţi anii de apariţie a seriei noi, ZARANDUL a însemnat pentru Brad şi zonă toate cele de mai-sus, dar, în primul rând, informare şi cultură. Informare despre acţiunile întreprinse de administraţia publică locală, de instituţiile de pe raza municipiului Brad, fie ele unităţi de învăţământ, de cult, societăţi comerciale, ONG-uri, etc. De regulă, informăm despre realităţile cotidiene ale Bradului , sociale, culturale, economice, edilitar-gospodăreşti, dar reflectăm şi istoria zonei şi, în general, toate manifestările care au loc în Brad.

          Avem convingerea că ZARANDUL va reprezenta, pentru generaţiile viitoare, o adevărată cronică a anilor de după 1993, an al apariţiei seriei noi.

 Ziarul nostru este distribuit, lună de lună, tuturor comunelor din zona Brad, şi nu numai, pentru că brădenii plecaţi în alte părţi ale ţării şi chiar şi în diaspora, primesc ZARANDUL sau îl citesc, pe site-ul Primăriei Municipiului Brad.

 REPORTER: – Care sunt temele abordate în paginile publicaţiei ?

BIANCA  LEUCIAN: – Pe lângă reflectarea tuturor evenimentelor care au loc în oraş, ZARANDUL mai abordează lucrări ştiinţifice, istorice, producţii şi încercări literare, fapte şi evenimente istorice, locuri şi monumente, viaţa oamenilor de aici, cronici, eseuri, articole, recenzii, dezbateri,  tot ce ţine de preocupările membrilor comunităţii brădene.

REPORTER: – Care sunt colaboratorii pe care te bazezi și care fac posibilă apariţia neîntreruptă a publicaţiei din Brad ?

BIANCA  LEUCIAN: – Unii dintre aceştia, din păcate, nu mai sunt printre noi, şi i-aş numi aici pe profesorul şi monograful Bradului, Romulus Neag, profesorul Ionel Golcea, inginerul Petru Olosu, profesoara Mărioara Aslău, geologul Grigore Verdeş-custodele Muzeului Aurului din oraşul nostru.

          Cei pe care mă bazez sunt mulţi iar colaborarea cu aceştia mă onorează : prof.univ. dr. Mihail Diaconescu, prof.univ dr. Volker Wollmann- arheolog, dr.în istorie,  prof.univ.dr. Mircea Vaida-Voevod, prof. Livia Fumurescu, prof. Ioachim Lazăr- dr. în istorie, prof.univ.dr. Mircea Baron, prof. Livia Coroi-dr în istorie, prof. Mirela Crâsnic-dr. în istorie, ing. Dan Liviu Mut, prof. Monica Duşan, dr. Sorin Costina, Ioan Pârva-scriitor, Dumitru Hurubă-scriitor, Nicolae Crepcia-poet, Sânziana Batişte – poetă, prof. Nicolae Cristea, prof. Corina Vlad Diaconescu şi lista poate continua.

REPORTER: –  Cărui segment, sau căror segmente de cititori se adresează ZARANDUL ?

BIANCA  LEUCIAN: – Aş îndrăzni să sper că tuturor segmentelor de cititori , şi ca vârstă şi ca profesie sau condiţie socială. Şi , în ceea ce afirm, mă bazez pe faptul că toate cele 400 de numere pe care le tipărim, lunar, se epuizează imediat ce ies de sub tipar.

REPORTER: – Cum este apreciată publicaţia de către cititori ? Aveţi semnale în acest sens ?  

BIANCA  LEUCIAN: – Iată doar una dintre aceste aprecieri, ce vine din partea unui colaborator şi prieten, inginerul Dan Liviu Mut, un ţebean plecat la Bucureşti, care, cred eu, spune totul despre publicația noastră :

         Zarand după Zarand sau Simfonie în Z major

                     Zarand :

                    Zare de Țară, Țară a țărilor !

                    Zvâcnire de lance, tun de cireș

                    Fumegând peste dealuri,

                    Zornăit de lanțuri rupte, marș de

                    batalioane române.

                    Zăcământ aurit duruind în adânc

                    de-abataje.

                    Zumzet pestriț în ziua de târg.

                    Zvon de elevi în fagurele școlii.

                    Zbatere de cărturar de tine

                    îndrăgostit.

                    Zarva orașului dovedind că există.

                    Zbuciumul dregătorilor spre binele

                    urbei.

                    Zidire de ziar ce-ți poartă numele.

                    Ziar la zenit ca să se știe toate

                    acestea.

          Zarand după Zarand, număr după număr, aparițiile tale

          ne-au ținut alături, ca într-un cuib de moți ”

Cât despre mine ? ZARANDUL reprezintă o parte minunată a vieţii mele !

 

 

                        Interviu realizat de Ioan Vasiu / UZPR

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Ioan Vasiu, scriitor și jurnalist, 

str. N. Titulescu, nr. 1. 

Orăștie, jud. Hunedoara

tel.: 0723 350 213

 

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.