◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

ZILE ȘI NOPȚI DE FOC într-un DECEMBRIE ’89 mult prea ÎNSÂNGERAT

Joi, 19 decembrie 2019, la Cercul Militar Arad a avut loc lansarea a două cărți de mare importanță pentru înțelegerea semnificațiilor unei revolte fără victime, urmată de o însângerată instaurare a puterii poporului răsculat.

Da, aceasta este una dintre enigmele neelucidate ale REVOLTEI ANTICEAUȘISTE ȘI ANTICOMUNISTE din 1989 de la Arad, care a reușit să răstoarne exponenții locali ai dictaturii de partid în mod pașnic, fără niciun mort, rănit, arestat sau molestat. A urmat apoi REVOLUȚIA, adică schimbarea de sistem politic, fapt care a dus, în doar 5 zile, la zeci de morți și răniți.

Cartea „ZILE ȘI NOPȚI DE FOC”, autori general maior (r) Vasile-Ionel Heredea și colonel (r) Horea Gana deschide o fereastră înspre „partea cealaltă a baricadei”, adică prezintă lucrurile din punctul de vedere al militarilor siliți de ordinul Comandantului Suprem să „apere cuceririle revoluționare ale poporului” de furia ”agenturilor, huliganilor și altor elemente care atentează la integritatea teritorială, independența și suveranitatea României socialiste”.

Intrați în dispozitiv de luptă pe bulevardul central al municipiului de pe Mureș, militarii s-au convins repede că „dușmanii poporului” sunt de fapt muncitori din fabricile Aradului, tineri sau mai puțin tineri, vecini, prieteni sau chiar rude, ieșiți sub îndemnul Timișoarei și al vieții de coșmar pe care o trăiau, să răstoarne un regim mult prea închis și opresiv. Acum intervine dilema existențială a tinerilor ostași din dispozitiv (19-20 de ani), dar și a cadrelor militare care îi comandau: deși rezonau ideatic cu revendicările demonstranților, puterea ordinului militar îi obliga la o ripostă dură, pentru care primiseră arme și muniție de război. Cu 2-3 zile înainte, la Timișoara, astfel de gloanțe se opriseră în zeci de piepturi dezvelite. Oare trebuia să urmeze și la Arad același scenariu al groazei, al crimei?

Evenimentul a continuat cu prezentarea unei cărți la fel de interesantă și de incitantă, publicată în anul 2009 de seniorul literelor arădene, publicistul și scriitorul Emil Șimăndan: DECEMBRIE ’89 ÎNSÂNGERAT, dedicată eroilor arădeni căzuți sub gloanțe în municipiu, în județ sau în alte locuri din țară. Acum a apărut o ediție revăzută și adăugită, coordonată de tânăra profesoară și poetă Geanina Iovănescu, care aduce precizări interesante despre eroii Aradului.

Au participat la această manifestare cultural-istorică reperezentanți ai Primăriei Arad, ai Consiliului Județean, ai cultelor religioase, ai mediului universitar, de afaceri și de cultură, rezerviști militari și veterani de război, revoluționari, presă din Arad și Timiș, precum și un numeros public interesat de revoluția din decembrie 1989.


Dorin Ocneriu, Filiala UZPR Arad

Un comentariu pentru “ZILE ȘI NOPȚI DE FOC într-un DECEMBRIE ’89 mult prea ÎNSÂNGERAT

  1. Buna ziua ,
    Sunt un participant la evenimentele desfasurate atunci in orasul Arad si as vrea sa cumpar cele doua carti,dar nu stiu cum sa procedez.Va rog frumos daca ma puteti ajuta.
    Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *