◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Dan Petrescu, cel mai bun antrenor din Europa de Est în cupele continentale

Dan Petrescu a reușit cele mai multe puncte și victorii, cu CFR Cluj în grupele Europa League dintre toți antrenorii care au calificat echipele din Europa de Est, în primăvara europeană, în sezonul 2019/2020!

CFR Cluj a obținut 12 puncte și patru victorii spectaculoase în Europa League, învingând formații din campionate puternice de pe bătrânul continent: 2-1 cu Lazio (Serie A, Italia), 1-0 și 1-0 cu Rennes (Ligue 1, Franța), 2-0 (Premiership, Scoția). Iar magicianul care a șlefuit acestă performanță este Dan Petrescu, cel mai bun antrenor din Europa de Est, de la Praga până la Moscova și Istanbul!

În afara acestor 4 succese, Dan Petrescu a mai triumfat, ca un general roman, de pe câmpul de luptă de la Celtic Park, în preliminariile din Champions League! A învins cu 4-3 la Glasgow, într-un meci de vis, poate cel mai frumos din cariera antrenorului român! Legenda lui Chelsea a adus atunci lacrimi de tristețe pe fețele celor 50.000 de fani scoțieni și de fericire în rândurile sutelor de suporteri români, prezenți la meci și a milioanelor de telespectatori din țară!

În Europa League, s-au calificat din grupe în șaisprezecimi de finală doar 4 echipe: CFR Cluj, cu Dan Petrescu la timonă, Basaksehir (Turcia) – cu 10 puncte, 3 victorii, APOEL Nicosia (Cipru) – cu 10 puncte, 3 victorii și Ludogorets (Bulgaria) – cu 8 puncte, 2 victorii. Ceilalți trei antrenori au fost în ordine: Okan Buruk (Turcia), Praxitelis Vouras (Grecia) și Alexi Zhelyazkov (Bulgaria).

Dintre cele mai spectaculoase victorii ale echipelor din estul continentului, în grupele din Europa League au fost obținute, fără îndoială, de CFR Cluj: 2-1 cu Lazio și 2-0 cu Celtic, dar și de APOEL, 1-0 cu Sevilla și Basaksehir, 2-1 în deplasare cu Monchengladbach (Germania). Această parte a lumii, mai săracă, cu bugete reduse, nu poate face față marilor echipe din Occident, în special din primele 5 campionate.

Pentru a vă demonstra acest lucru, vă prezentăm valoarea formațiilor, conform siteului de specialitate transfermarkt: CFR Cluj – 28,65 milioane de euro, Lazio – 333,85 milioane de euro (!!), Celtic – 93,78 milioane de euro. APOEL – 20,25 milioane de euro, Sevilla – 285,50 milioane de euro, Istanbul Basaksehir – 59,30 milioane de euro, Monchengladbach – 316,50 milioane de euro.

Dan Petrescu a declarat că anul 2019 a fost cel mai bun din cariera lui, după ce a câștigat titlul cu CFR Cluj în Liga 1 și a calificat echipa ardeleană în primăvara europeană, după ce a disputat numai puțin de 14 meciuri (8 în preliminariile Champions League și 6 în grupele Europa League, cu un bilanț impresionant: 7 victorii, 2 egaluri și 5 înfrângeri). Antrenorul roman și-a egalat performanța din sezonul 2009/2010, când a calificat-o pe Unirea Urziceni în șaisprezecimile Europa League, după ce obținuse 8 puncte în grupele Ligii Campionilor. Atunci, a reușit 2 victorii mari: 1-0 cu Sevilla (acasă) și 4-1 cu Glasgow Rangers (în deplasare).

Visul legendarului fundaș al lui Chelsea, pentru care a îmbrăcat tricoul ”albaștrilor” de 279 de ori, înscriind 30 de goluri, în toate competițiile, este de a antrena în Premier League, cel mai valoros campionat din lume, evaluat la aproximativ 10 miliarde de euro. Față de Liga 1 din Romania, cu 211,65 milioane de euro.

Un an 2019 de vis pentru Dan Petrescu, care se pregătește să înfrunte, din nou, Sevilla în Europa League, echipa din La Liga, care beneficiază de un buget de 162,78 de milioane de euro, al cincilea din Spania.

 

George Titus Albulescu / UZPR

  

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *