◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

„Convorbiri jurnalistice” la „nivel înalt”, în Bacău

Gazdă a fost Facultatea de Litere a Universităţii ,,Vasile Alecsandri”. Întâlnirea periodică a conducerii Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România cu filialele din ţară s-a materializat, la sfârşitul săptămânii trecute, şi în Bacău, sub genericul „Convorbiri jurnalistice”, instituite cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la constituirea UZPR. Au participat Doru Dinu Glăvan, preşedinte al UZPR,  Ovidiu Zanfir – secretar UZPR, Firiţă Carp, membru al Colegiul Director al UZPR, Cornel Cepariu, preşedinte al filialei băcăuane, invitat fiind şi Petru Frăsilă, scriitor, manager general al postului de televiziune TeleMoldova Iaşi. Au mai fost prezenţi conf.univ.dr. Cristina Cârtiţă Buzoianu – prorector al Universităţii, Brânduşa Mihaela Amalancei – decan al Facultăţii de Litere, ziarişti, membri ai Filialei Bacău a UZPR, studenţi ai Facultăţii de Litere, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

Vizita a început la Studioul Academic TV, înfiinţat acum câţiva ani cu aparatură donată de SC DEŞTEPTAREA, studio propriu al studenţilor, cu rol didactic dar şi de producţie, unde studenţii, sub coordonarea lui Dan Duţă, membru al UZPR, îşi fac orele de practică. Investiția este, în acelaşi timp, locul unde viitorii comunicatori au posibilitatea să-şi pună în valoare cunoştinţele şi talentul ca viitori posibili jurnalişti.

„Convorbirile jurnalistice” îşi propun permanetizarea întâlnirilor conducerii Uniunii cu membrii săi, cât şi cu publicul consumator de presă, pentru a dezbate problemele actuale şi de perspectivă ale presei din România şi din lume.

La început a fost prezentată cartea „Presa, vremurile şi politica”, Editura Timpul, 2019, semnată de Petru Frăsilă. Autorul, prin modul profesionist „de a pune întrebări”, în cele 13 interviuri aduce în prim plan, după o experienţă de 30 de ani in jurnalistică, problemele televiziunilor locale sau regionale private, de la începutul anilor ’90 şi până astăzi, dar, mai ales, rolul politicului şi economicului în păstrarea (sau nu) a independenței posturilor şi jurnaliştilor de televiziune. Volumul de interviuri, după cum a afirmat prof.univ.dr.ing. Vasile Puiu, este o carte destinată nu numai ziariştilor ci şi publicului larg, care poate afla ce nu se vede din spatele camerelor, din spatele ecranelor televizoarelor, avatarurile meseriei şi, implicit, lupta cu inerţia, cu birocraţia, cu mediul politic, deranjat de intervenţia presei în „bucătăriile murdare” ale unor oameni politici, care se cred stăpâni ai tot ce mişcă în teritoriul pe care vremelnic îl păstoresc. „O carte utilă, o carte densă, scrisă de un jurnalist care, pentru a-şi recâştiga demnitatea şi libertatea de opinie a apelat şi la CEDO, care i-a dat dreptate, a afirmat profesorul Vasile Puiu.

La întâlnirea din Bacău, preşedintele UZPR i-a înmânat ziaristului Petru Frăsilă carnetul de membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti.

În partea a doua, Doru Dinu Glăvan a prezentat acţiunile culturale întreprinse în ultima perioadă de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, care numără în prezent 3.500 membri şi doar o treime din ei sunt pensionari.  „Fără a fi o organizaţie sindicală, UZPR şi-a propus, prin tot ceea ce face, să contribuie la profesionalizarea jurnalismului, la apărarea de impostură şi, de ce nu, în aceste condiţii economice şi politice, să susţină sprijinirea de către stat a presei. Nu ne dorim sponsorizări, nu pomeni, ci o colaborare bazată pe norme şi legi, pe susţinere din bani publici, aşa cum se întâmplă şi în Occident. Suntem singura organizaţie a jurnaliştilor, profesională şi de utilitate publică, avem 36 de filiale în ţară şi şase în străinătate, avem editură şi publicaţii proprii. Ne propunem să fim prieteni, să slujim interesul public prin proiectele noastre, cititorii, iar filiala din Bacău, condusă de un jurnalist profesionist, cu iniţiativă, este un dintre cele mai puternice, formată din oameni dedicaţi profesiei”, a spus Doru Dinu Glăvan.

În acelaşi context, au fost dezbătute şi teme ale impactului tehnicii şi tehnologie, mai ales a Internetului, în jurnalismul modern, precum şi diferenţele dintre profesionalism şi impostură, dintre onestitate şi furt. „S-a trecut foarte rapid de la jurnalistul cu pixul în mână, la cel cu telefonul, au apărut ziarele electronice, blogurile, în care, de multe ori, se practică pe scară largă furtul de informaţie, neverificată, care aduce prejudicii cititorului. Se simte o lipsă acută de jurnalişti profesionişti, tinerii preferă blogurile, reţelele de socializare. Ca urmare a noilor reglementări pe plan european şi mondial, prin introducerea obligatorie a protecţiei «dreptului de autor», toate acestea vor dispărea şi se va reveni la ziaristul de teren, la cel care scrie «istoria clipei». Vă invit, s-a adresat Ovidiu Zanfir, secretar al UZPR, studenţilor prezenţi, să bateţi la uşa redacţiilor, găsiţi acolo profesionişti, de la care aveţi ce învăţa. Ziaristica este o meserie, care se face cu pasiune, cu muncă şi inteligenţă”, a punctat , la rândul său, Ovidiu Zanfir.

Chiar şi acest cadru s-a discutat şi s-au făcut propuneri cu privire la o problemă mult discutată în ultimii ani, cea a limbii române, a eludării normelor gramaticale, inclusiv în presă. Conf.univ.dr. Ioan Dănilă a insistat ca redacţiile să reintroducă postul de corector, „absolut necesar într-o redacţie, în semn de respect şi preţuire a limbii române.”

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea UZPR, conducerea uniunii a acordat jurnaliştilor, care au semnat de-a lungul timpului și în Deșteptarea, Mihai Buznea, Eugen Verman, Ştefan Radu şi Leonard Popa distincţia „Credinţă şi loialitate”, în semn de preţuire pentru activitatea lor.

Gheorghe Bălţătescu

Foto: Ioan Bîşcă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *