◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

„Gazeta Munteniei”, anul XX, nr. 376.  „Unde nu este lege, acolo nu este libertate!”

Motto: „Ȋn toate iernile de suferințǎ gȃndește-te cǎ va fi, cǎ nu poate sǎ nu fie o primǎvarǎ” (N. Iorga)

A ieşit de sub tipar nr. 376 al publicaţiei regionale „Gazeta Munteniei”, periodic de informaţie social economică. Din cuprinsul acestei ediţii spicuim editorialul intitulat „Unii politicieni îşi pironesc ascuțitele și prevăzătoarele lor căutături într-o parte a presei”: „Azi, foarte puţini cititori mai au timp să se retragă într-un loc liniștit mai multe zile, departe de agitație, ca să citească o carte nouă, un ziar, o revistă. Fără îndoială, vremea noastră nu este și nu poate fi a celor care citesc. Un număr restrâns «de pasionați și devotaţi», bărbați și femei cărora le place să citească, reprezintă astăzi o colectivitate  restrânsă pentru care, potrivit obiceiului, continuăm să scriem.

Urmăresc de câţiva ani, câteodată cu ochii îndureraţi, alteori cu ochii plini de mânie, cum evoluează generaţiile tinere. Să-i eliminăm pe falşii prieteni ai ziarului, pe cei care n-ar citi dacă ar avea altă educație și plăcere, pe oamenii fără simț estetic care n-au vocație. Căci presa reprezintă pentru scriitorul, filologul și omul politic Ion Heliade-Rădulescu, ctitor al presei muntene – una din cele mai eficace și cuprinzătoare școli ale poporului. Misiunea modelatoare a presei a fost reafirmată în repetate rânduri, totdeauna subordonată, în viziune iluministă, țelului de a forma conștiința civică a oamenilor și a asigura propăşirea ţării. «Folosul gazetei – sublinia marele cărturar – este de obște şi deopotrivă pentru toată treapta de oameni; într-însa politicul îşi pironeşte ascuțitele și prevăzătoarele sale căutături». După cum se observă, o viață politică de acelaşi fel era pentru toţi românii. Dar a trecut timpul, şi în viaţa noastră a apărut un nou curent: «Unii politicieni îşi pironesc ascuțitele și prevăzătoarele lor căutături într-o parte a presei». Ne scapă motivele lipsei de preocupare faţă de cealaltă parte a presei (care plătește taxe şi impozite la zi) şi se adresează românilor trăitori – nu doar în comunităţile mari. Duşmanii lecturii, cei despre care vreau să vorbesc, sunt orientările, dispozițiile și obișnuințele care te încurcă să citești cum trebuie, adică eficient, folositor și plăcut.

Explicând astfel lucrurile, principalii duşmani ai cititului sunt sentimentul propriei demnități, sfiala, patima şi tendința de a bârfi. Autorii descoperă tot felul de motive ca să nu prețuiască, nici să estimeze compozițiile confraților  lor. Sentimentul propriu s-a trezit și stă de gardă… Aşadar, un om citește şi e o mărturie că nu e prea ambițios; nu-i lovit de «flagelul oamenilor și zeilor»; are pasiuni politice și citește decât site-uri web; are pasiunea de a călători și, e de remarcat chiar, îi place conversaţia. Fenomenul digital-virtual este omniprezent în viața tinerilor din ziua de azi. Din păcate, aceștia nu își mai doresc să profeseze foarte multe meserii normale.

Prin intermediul online-ului, unii dintre ei vor să obțină astfel câștiguri foarte rapide. A nu se înţelege că se doreşte o «cenzură» a Internetului, ci o educare în mod alert a utilizatorilor. Această problemă ar trebui să înceapă încă din fragedă pruncie, din sânul familiei, să continue în şcoală, astfel încât să reușim să aducem «nivelul de cultură» într-o direcție firească”, semnat de directorul Florenţ Mocanu, precum şi articole referitoare la: Dâmbovița, Dobra: Prima ediție a Cupei Hilal’s Riders, Etapa Zonală, Argeş: 2022, un an promițător pentru Societatea Agricolă Buzoeşti, Ploiești: S-a inaugurat un Centru pentru Tineret, Buzău: SCM Gloria a anunţat încetarea colaborării cu Aurelian Roșca, Brăila: Strategia de dezvoltare a judeţului (2021-2027) a fost finanţată în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, Finanţiştii ialomițeni au colectat în luna decembrie 2021 suma de 80,78 milioane lei, Călăraşi: 19 unităţi de învăţământ preuniversitar vor beneficia de echipamente de protecție şi dispozitive medicale pentru diminuarea riscului de propagare a infecţiei cu SARS-CoV-2, Giurgiu: A fost semnat memorandumul privind analiza conceperii, realizării și funcționării Campusului școlar profesional și tehnic/dual în municipiu, București: Expoziția „Ferdinand și Maria. Un destin comun: România Mare”, itinerată la Muzeul Municipiului, InfoCons a lansat Centrul de Alertă Rapidă în Domeniul Protecției Consumatorilor de Energie, Problemele privind deșeurile în judeţul Dâmboviţa în anul 2022, Municipalitatea morenară le recomandă locuitorilor racordarea la rețeaua Companiei de Apă Târgoviște – Dâmbovița.

„Gazeta  Munteniei” –  ziarul tuturor muntenilor!

Florenț Mocanu

editor fondator și redactor șef al ziarului regional „Gazeta Munteniei” (http://www.gazetamunteniei.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *