◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Comisia PEGA a încheiat ancheta Pegasus. UE vizează reglementarea strictă a comerțului cu tehnologie de supraveghere

Comisia Parlamentului European care a anchetat utilizarea programelor-spion Pegasus urmează să adopte mai multe recomandări pentru a puncta „inadecvarea fundamentală” în abordarea tehnologiei de supraveghere. Proiectele de recomandări au fost prezentate în cadrul comitetului Pegasus (PEGA), înființat în 2022 pentru a investiga abuzul de programe spion de către unele guverne din state membre ale UE.

Recomandările stabilesc răspunsurile propuse, cu recomandări specifice pentru Polonia, Ungaria, Grecia, Spania și Cipru. Atât proiectul de recomandări, cât și raportul sunt de așteptat a vot spre sfârșitul lunii aprilie relatează EURACTIV.

În Polonia și Ungaria, recomandările spun că garanțiile instituționale și mecanismele de supraveghere ar trebui restabilite, independența lor asigurată, iar Europol ar trebui să fie invitat să investigheze presupusele încălcări. În Grecia, unde scandalul interceptărilor telefonice a provocat tulburări politice pe scară largă, se recomandă ca autorităților să li se permită să investigheze în mod liber presupusele incidente de supraveghere și să fie inversată o mișcare din 2019 de a aduce serviciile de informații ale țării sub controlul direct al primului ministru. Spania, care a fost examinată, dar nu a fost încă vizitată de o delegație a comitetului, a fost considerată a fi în conformitate cu tratatele fundamentale ale UE și cu hotărârile Curții Europene de Justiție. Cu toate acestea, se recomandă ca toate cazurile presupuse să fie clarificate și să fie asigurate remedii semnificative pentru victime.

Printre recomandările adresate Ciprului a fost și solicitarea de a se evalua toate licențele de export pentru tehnologiile de supraveghere.

Raportul evidențiază, de asemenea, anumite state, precum Cipru și Bulgaria, drept „noduri” internaționale de export pentru tehnologia de supraveghere. Ca atare, se recomandă ca acest tip de comerț să fie strict reglementat, cu adoptarea unui moratoriu imediat privind vânzarea, achiziția, transferul și utilizarea acestuia în cadrul UE.

Pe de altă parte, raportul reia critici anterioare la adresa instituțiilor UE pentru ceea ce este perceput ca „lipsă de acțiune pentru a aborda amenințările reprezentate de achiziționarea și implementarea de programe spyware”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *