◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Obiectiv ratat. Cinci miliarde de pământeni rămân expuși grăsimilor nocive din industria alimentară

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că cinci miliarde de oameni la nivel global rămân neprotejați de grăsimile trans nocive, arată un nou raport al instituției.

De când OMS a cerut pentru prima dată eliminarea globală a grăsimilor trans produse industrial în 2018 – cu un obiectiv de eliminare stabilit pentru 2023 – doar 43 de țări au implementat politici de bune practici pentru combaterea grăsimilor trans din alimente, 2,8 miliarde de oameni fiind astfel protejați la nivel global. Dar în ciuda progreselor substanțiale, restul populației mondiale rămâne în pericol din cauza impactului devastator al grăsimilor trans asupra sănătății.

Grăsimile trans produse industrial (numite și acizi grași trans produși industrial) se găsesc în mod obișnuit în alimente ambalate, produse de panificație, uleiuri de gătit și tartine. Aportul de grăsimi trans este responsabil pentru până la 500 000 de decese premature din cauza bolilor coronariene în fiecare an, în întreaga lume. „Grăsimile trans nu prezintă beneficii cunoscute dar în schimb generează riscuri uriașe pentru sănătate, care implică costuri enorme pentru sistemele de sănătate. Mai simplu spus, grăsimile trans sunt o substanță chimică toxică care ucide și nu ar trebui să aibă loc în alimente. Este timpul să scăpăm de ele odată pentru totdeauna”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus.

În prezent, uă din cele 16 țări cu cea mai mare proporție estimată de decese prin boli coronariene cauzate de aportul de grăsimi trans nu au o politică de bune practici în domeniu, relatează who.int. Este vorba despre Australia, Azerbaidjan, Bhutan, Ecuador, Egipt, Iran (Republica Islamică), Nepal, Pakistan și Republica Coreea.

Cele mai bune practici în politicile de eliminare a grăsimilor trans urmează criterii specifice stabilite de OMS și limitează grăsimile trans produse industrial în toate situațiile. „Progresele în eliminarea grăsimilor trans riscă să se blocheze, iar acestea continuă să omoare oameni. Fiecare guvern poate opri aceste decese, care pot fi prevenite adoptând o politică de bune practici”, punctează Tom Frieden, președinte și CEO al Resolve to Save Lifes.

Domentul numit „Countdown to 2023 WHO Report on global trans fat elimination 2022” este un raport anual de stare publicat de OMS în colaborare cu Resolve to Save Lives, pentru a urmări progresul în direcția obiectivului de eliminare a grăsimilor trans în 2023. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *