◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Slatina (și) de Filiala „Pan M. Vizirescu”, Olt, a UZPR

Filiala UZPR-Olt, „Pan M. Vizirescu”, a fost prezentă și-n acest an la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pentru a sărbători – alături de multe instituții, organizații și partide politice – aniversarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, din 24 Ianuarie 1859, sau cum se spune – cu mult drag și respect – „Mica Unire”.

Am aflat dintr-un articol al colegei noastre Maricela-Paraschiva Buicescu (cu bibliografie cercetările colegilor jurnaliști Florina și Ion Tîlvănoiu) că în anul 1857, în Divanul ad-hoc din Muntenia, a fost ales ca deputat și Tănase Constantin, învățător din comuna Izvoarele, județul Olt. Acesta a susținut un discurs magistral despre starea de sărăcie și de sărăcire continuă a țărănimii, dorința acesteia și a lui pentru Unire.

În vederea aducerii a cât mai multor români la istoricul eveniment, o mare contribuție a avut-o ziaristul din județul Olt, Nae T. Orășanu; acesta a convins mulțimi de oameni să meargă în Dealul Mitropoliei în ziua de 24 Ianuarie 1859, pentru a aclama prezumtiva Unire și la fel unicul Domnitor al Principatelor Române. De notat, că acest gazetar a fost de multe ori arestat, dar a ispășit și câteva detenții din pricina ideilor sale politice exprimate cu multă fermitate. Tot el a scris și publicat o carte memorialistică în care a descris evenimentele desfășurate între 21-24 Ianuarie 1859. Pentru o meritată recunoștință și o pioasă aducere aminte, mormântul său se află în Parohia satului Chițeasca-Negreni, județul Olt.

La manifestarea de la Slatina, din 24 Ianuarie 2023, din partea Filialei noastre UZPR a fost depusă o coroană cu flori pentru unioniștii de atunci. Din delegație au făcut parte: Vivi-Viorel Pintea – președinte, Geo Tulea – vicepreședinte, Felicia-Rodica Matei și Marian-Teodor Popescu, membri în Comitetul Director, Corneliu Colpacci și Grigore Călin, membri.

După încheierea manifestărilor – în sunete de fanfară, la propriu – membrii UZPR-Olt prezenți au participat la o „cafea jurnalistică”, unde cafeaua a fost doar pretextul și „suportul” unor „convorbiri jurnalistice libere”, creionându-se și viitoarele activități.

Aritina-Mihaela Ionescu

UZPR-Olt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *