◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Sensul și conţinutul noţiunilor „Coronavirus”, „SARS-CoV-2” și „COVID – 19”.

În perioada actuală, noţiunile „Coronavirus”, „SARS-CoV-2” şi „COVID – 19”fac parte din limbajul zilnic al fiecărui cetăţean.

Pentru numeroase persoane este neclar atât sensul și conţinutul acestor noţiuni, cât și deosebirea dintre acestea.

Acest articol este o încercare de a explica aceste noţiuni, pe înţelesul omului de rând.

Coronavirusurile” sunt „o familie numeroasă de virusuri” care pot provoca boli la animale și/sau la oameni.

Prin noţiunea de „Coronavirusnu trebuie să se înţeleagă „un singur virus”, ci mai multe tipuri de viruşi, care sunt de ordinul sutelor (sau, poate?!, chiar al miilor).

Când aceştia provoacă o boală, acea boală are o denumire, precum „COVID-19”.

Deci, „COVID-19”este „o boală infecţioasă cauzată de unul dintre virusurile care fac parte din familia numeroasă de virusuri ai coronavirusului”.

Când apare o boală cauzată de unul dintre numeroşii viruşi,din familia coronavirusului, este foarte important de ştiut care este acel virus pentru a şti împotriva cui lupţi.

Atâta timp cât nu cunoşti care este acest virus (dintre sutele de tipuri de viruşi care fac parte din „familia coronavirusului”), nu ştii cu cine să te lupţi, nu şti ce tratament să aplici.

Numai după ce s-a aflat care este virusul care a provocat „boala COVID-19”, numai după aceea se pot lua măsuri corespunzătoare de tratament, de combatere a cauzei, a virusului care a cauzat această boală.

Acest nou „virus” (din familia coronavirusului), și această nouă „boală infecţioasă” (numită COVID-19) nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan din China, din decembrie 2019.

Această „boală infecţioasă”, numită COVID-19, nu a fost cunoscută înainte de apariţia focarului în localitatea Wuhan din China, din decembrie 2019.

După ce a apărut această boală s-a pus (cu acuitate) problema de a afla care este acel tip de virus (din familia coronavirusului), pentru ca, după aceea să se descopere care este tratamentul adecvat pentru acesta, cu ce se poate combate acesta.

Aşa s-a ajuns la „SARS-CoV-2”, care este numele virusului care produce boala „COVID-19”.

Înainte de apariţia în localitatea Wuhan din China, în decembrie 2019, a „bolii infecţioase numită COVID-19”, nu se ştia de virusul care a produs această boală, care este „SARS-CoV-2”.

Deci, dintre sutele de tipuri de viruşi, din familia coronavirusului, este unul, numit „SARS-CoV-2”, care provoacă boala infecţioasă numită COVID-19.

Acum, problema acută pentru omenire este de a afla care este tratamentul cu care se poate combate acest virus ucigaş numit „SARS-CoV-2”.

Combătând acest virus ucigaş numit „SARS-CoV-2”, se elimină și boala infecţioasă numită COVID-19.

Recapitulând:

1) coronavirusul este o familie de sute de tipuri  ; fiecare dintre aceşti viruşi poate provoca o boală diferită, cu o denumire diferită;

2) SARS-CoV-2 este unul dintre sutele de tipuri deviruşi, din  , care a provocat boala numită COVID-19.

Când se spune „coronavirusul SARS-CoV-2”,  trebuie să se înţeleagă că se face trimitere la acel tip de virus, dintre sutele de viruşi din  , numit SARS-CoV-2, care a provocat boala numită COVID-19.

Trimiterea expresă la „coronavirusului SARS-CoV-2” se face și prin unele acte normative precum în (sublinierea îmi aparţine) „Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 30 din 18 martie 2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”, publicată în Monitorul Oficial  nr. 231 din 21 martie 2020.

Când se va găsi și vaccinul cu care se va combate „virusul SARS-CoV-2” și vom scăpa de „boala COVID-19”, acel vaccin va avea și el un nume.

Sperăm să ajungem cât mai repede să pronunţăm și numele acestui vaccin. Amin !

Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcriţa

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *