◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Victorie în instanță pentru protejarea surselor jurnaliștilor

Un tribunal din Londra a susținut apelul jurnalistului Chris Mullin împotriva ordinului poliției de a-și dezvălui sursele, ceea ce este considerat o victorie majoră pentru libertatea presei.
Poliția din West Midlands a solicitat un ordin pentru a-l obliga pe fostul deputat și jurnalist să dezvăluie sursa articolelor pe care le-a publicat, care argumentează nevinovăția a șase bărbați închiși pe nedrept pentru două atentate cu bombă în pub, în 1974. Atunci, un atac cu bombă a lovit două pub-uri din Birmingham, un oraș important din regiunea West Midlands din Anglia. Atentatele au fost atribuite Armatei Republicane Irlandeze (IRA) și au ucis 21 de persoane. Mullin a scris o carte care a ajutat la eliberarea a șase bărbați condamnați pe nedrept pentru atrocitate. În timpul anchetei, adevăratul atacator i-a făcut o „mărturisire deplină”, s-a afirmat la o ședință de judecată la Londra. Dar jurnalistul promisese sursei anonimatul la momentul interviului și să nu-și dezvăluie niciodată identitatea.
Poliția din West Midlands a solicitat un ordin prin care să-l oblige pe Mullin să dezvăluie materiale referitoare la investigația din 1985-1986, în temeiul Legii privind terorismul.
Instanța a susținut refuzul lui Mullin de a-și „preda”, sursa, într-un hotărâre foarte importantă. Avocatul lui Mullin, Louis Charalambous, a declarat că decizia „a fost o piatră de hotar pentru libertatea de exprimare” și a recunoscut interesul public de a dezvălui o eroare judiciară. „Dacă o sursă confidențială nu poate conta pe promisiunea unui jurnalist de protecție pe viață, atunci aceste investigații nu vor vedea niciodată lumina zilei”, a adăugat el.
Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ), împreună cu Uniunea Naţională a Jurnaliştilor (NUJ), care i-au susţinut cazul, au salutat victoria lui Mullins. Michelle Stanistreet, secretarul general al NUJ, a declarat: „Această hotărâre este un far de speranță într-un moment în care ne bazăm mai mult ca niciodată pe știri de încredere, în ciuda faptului că jurnaliştii se confruntă cu provocări legale tot mai mari. Puțini reporteri au fost mai curajoși și mai perseverenți decât Chris Mullin”. Anthony Bellanger, Secretarul General al FIJ, a salutat decizia Curții și a declarat: „Protecția surselor jurnaliştilor este unul dintre pilonii fundamentali ai profesiei noastre. Aplaudăm călduros această decizie emblematică, ce ne amintește tuturor de angajamentul de a respecta secretul profesional în ceea ce privește sursa informațiilor obținute în mod confidențial”.
„Acțiunile mele în acest caz au fost în primul rând în interesul public. Au dus la eliberarea a șase bărbați nevinovați, după 17 ani de închisoare și anularea a aproximativ 30 de condamnări abuzive. Acest caz a dus, de asemenea, la înființarea unei Comisii Regale care, printre alte reforme, a dus la crearea Comisiei de revizuire a dosarelor penale și la casarea a încă 500 sau mai multe condamnări abuzive”, a pus jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *