◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

De pe ambele maluri de Prut !

Alexandrina Grecu pe drumul cu flori al Melpomenei!
Să te naști, să crești și să fii educat într-o familie de părinți actori de profesie și să visezi ca să devii ca și ei un om al scenei teatrale nu-i de loc ușor. Mai mult, atunci când părinții actori sunt adevărate stele în lumea culturală, aplaudați și solicitați de către publicul iubitor al Melpomenei, fără doar și poate că dorința, povara și responsabilitatea este și mai anevoioasă. Nu-i secret că părinții actori vin la serviciu cu pruncul în brațe, iar când odrasla lor crește mai mare o i-au de mânuță și merg la teatru ca să fie alături de ea până se întorc acasă și merg împreună la culcare. Cunosc copii ale actorilor care o bună parte din copilărie și-au trăit-o între pereții teatrului. Mulți dintre ai au devenit cu timpul actori de valoare ca și părinții sau bunicii lor. Și micuța Alexandrina a fost purtată pe scena Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”din Chișinău, ca să vadă și să audă cu ochișorii și urechiușele de copil cum se pregătesc și joacă în spectacole părinții ei Sandu Grecu și Irina Rusu, mai mult să fie martor ocular la montarea piesei de către tatăl ei, director artistic și regizor principal al teatrului. Se știe că talentul se transmite ereditar prin seva părinților și dacă urmașul lor își doresc să le urmeze calea, această dorință are sorți de izbândă doar prin munca depusă, perseverență și tărie de caracter. Părinții actoriSandu Grecu și Irina Rusu nu numai că au transmis fiicei prin seva lor harul actoricesc, dar au și devenit adevărați dascăli îndrumători al jocului interpretativ pe scena teatrală. Cine n-ai fi, ce post n-ai ocupa și cătă silință nu ai depune, dacă omul este lipsit de harul respectiv al domeniului toată osânda este dusă pe apa sâmbetei. Distinsul regizor și actor, Sandu Grecu, omul culturii care a depistat, ajutat și valorificat mai multe talente teatrale fără doar și poate că a observat aceste calități și la fiica sa Alexandrina, ca să-i fie cu mult mai ușor în a le explora pe viitor. Primele lecții de actorie tânăra Alexandrina le-a însușit cu brio chiar de la repetițiile spectacolelor pe scena Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”, ca la o vârstă fragedă de 7 ! ani să fie angajată și să de vină actriță cu acte în regulă a Teatrului. În scurt timp actrița Alexandrina Grecu reușește să se impună în rolurile Valera din spectacolul Cu bunelul ce facem?… de Constantin Cheianu , Dansatoarea din Ciuleandra de Liviu Rebreanu, Puştoaica din Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate de Mircea M. Ionescu și altele, care au marcat-o ca pe o artistă de perspectivă. Și turneele de peste hotarele țării au bucurat-o pe tânăra artistă cu aplauze și flori . Rolurile interpretate de Alexandrina Grecu pe scenele teatrelor din Londra(Anglia), Paris(Franța), Bruxelles(Belgia), Amsterdam(Olanda), Târgoviște, București și Sibiu(România), Venezzia și Roma(Italia).
Sunt o bucurie mare premiile și diplomele primite nu numai pentru artista Alexandrina Grecu, dar și pentru părinții ei care au știut să investească cel mai prețios lucru familial: dragostea, bunătatea, munca și credința față de frumosul de pe lume ce se cheamă arta teatrală. Se merită din plin a fi enumerate distincțiile modeste ale tinerei artiste Alexandrina Grecu: Diplomă pentru participarea activă la activităţile organizate în cadrul clasei şi pentru străduinţa depusă, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”; Premiul pentru debut, în cadrul Galei Premiilor UNITEM, rolul Valeriei, din spectacolul „Cu bunelul, ce facem…?” de Constantin Cheianu;Premiul Ministerului Învăţământului şi Educaţiei din Moldova, în cadrul Galei Premiilor UNITEM, spectacolul „Cu bunelul, ce facem…?”; Diplomă pentru participare la recitalul de poezie „M. Eminescu, poetul-conştiinţă a neamului românesc”, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”; Diplomă pentru participarea la concursul „Poezii patriotice dedicate Marii Uniri”, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”; Diplomă de Merit „Simpatia Autorului”, în cadrul campaniei de promovare a lecturii „Copiii Moldovei citesc aceiaşi carte”, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”; Diplomă pentru rezultate deosebite la învăţătură şi purtare exemplară, şi pentru participarea la emisiunea „Ring-Star”, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”; Diplomă pentru participarea în cadrul proiectului „2050-The Future We Want”, Green Cross, Geneva; Diplomă pentru participarea la concursul „Summa Cum Laude”, pentru contribuţia la organizarea – Specatcolului Desculţ, Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim” și Premiul special al juriului, în cadrul Galei Premiilor UNITEM, spectacolul „Puștoaica de la etajul 13 sau dragă societate” de Mircea M. Ionescu.
După absolvirea Liceului de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”, artista Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”Alexandrina Grecu devine studentă a Universității Lucian Blaga din Sibiu unde studiază Artele spectacolului-Actorie la Facultatea de Litere și Arte , fiind angajată paralel și în trupa actoricească a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu.. Tânăra artistă Alexandrina Grecu este în ascensiune și suntem convinși că ne va bucura cu noi roluri de valoare așteptate de spectatorul îndrăgit!

Ion Cuzuioc,
scriitor și publicist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *