◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Noile reglementări în domeniul drepturilor de autor intră foarte încet în legislația statelor europene

La prima aniversare a termenului limită pentru transpunerea noilor directive ale UE referitoare la drepturile de autor în legislațiile naționale – 7 iunie 2021 – doar 12 state membre s-au conformat. Dintre acestea, numai trei – Țările de Jos, Ungaria și Germania – transpuseseră integral directiva până la data limită. Malta a făcut-o câteva săptămâni mai târziu, iar la 27 iulie 2021, Comisia a inițiat proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva altor 23 de state cu privire la întârziere, trimițându-le fiecăruia o scrisoare prin care le solicita informații despre detaliile planurilor lor de implementare, scrie EURACTIV.
De la acel moment și la aproape trei ani de la intrarea în vigoare a directivei la nivelul UE, doar 12 țări UE au încorporat măsura în legislația națională, cu Austria, Croația, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Spania și Luxemburg după mustrarea Comisiei. Danemarca a implementat parțial normele, transpunând articolele 15 și 17 înainte de termenul limită, dar intrarea restului legislației în cea națională rămâne nerezolvată. În tot acest tablou, ratele de progres au variat foarte mult. În timp ce Luxemburg abia a intrat în rândurile celor care au finalizat procesul, , în țări precum Suedia și Finlanda implementarea mai așteaptă.
O serie de prevederi ale noului set de reglementări s-au dovedit deosebit de controversate. Articolul 15 introduce dreptul editorilor de a fi remunerați în mod echitabil de către platforme pentru reutilizarea conținutului lor. Negocierile platformă-editor pe care le necesită acest lucru continuă să provoace neliniște considerabilă în Franța, prima țară care a transpus această dispoziție. În timp ce s-au încheiat unele acorduri între publicații și giganții tehnologiei, editorii francezi și-au anunțat intenția de a lansa un organism colectiv pentru negociere, iar tensiunile rămân. Aurore Raoux, managerul politicii UE la News Media Europe, a declarat pentru EURACTIV că „statele membre trebuie să continue eforturile de transpunere cât mai repede posibil, pentru a oferi editorilor de presă un temei legal pentru negocieri”.
Și articolul 17 din directivă a devenit un punct de conflict. Prevederea transferă răspunderea pentru conținutul fără licență protejat prin drepturi de autor de la utilizatori la platforme. Preocupările cu privire la implicațiile utilizării filtrelor automate pentru a pune în aplicare acest lucru au generat proteste în Austria, Germania, Polonia, Portugalia și Suedia în 2019.
Complicațiile continue legate de articolul 17, în special, sunt motivul pentru întârzierea implementării la nivel național, susține europarlamentarul Felix Reda, descriind prevederea ca fiind „contradictorie la nivel intern” în cerința ca platformele să blocheze încărcarea conținutului care încalcă drepturile de autor, asigurând totodată și încărcarea. Din cauza acestei complicații, multe state membre au ajuns să aștepte îndrumări de la Comisia Europeană cu privire la modul în care ar trebui implementată. „Transpunerea a fost întârziată serios în toată Europa din cauza diferiților factori: pandemie, noi consultări la nivel național și așteptarea orientărilor Comisiei cu privire la articolul 17”, adaugă Raoux.
Directiva care stârnește atâtea dezbateri de trei ani reformează abordarea blocului comunitar asupra drepturilor de autor, în mare măsură pentru a reflecta creșterea platformelor online și implicațiile acestei evoluții pentru editori și creatorii de conținut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *