◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Un milion de euro sprijin german pentru jurnaliştii exilați din Ucraina, Rusia și Belarus

Guvernul german a promis un milion de euro pentru a sprijini mass-media și jurnaliştii exilați din Ucraina, Rusia și Belarus, care au devenit refugiați din cauza războiului Rusiei din Ucraina, relatează EURACTIV Germania.
Sute de jurnalişti au fost forţaţi să fugă din Rusia şi Belarus în urma îngrădirii libertăţii presei şi relatărilor despre război. Jurnaliştii din Ucraina au plecat în timp ce oraşele lor au fost atacate.
„Prin propagandă și dezinformare, Putin și acoliții săi încearcă să acopere urmele războiului lor criminal de agresiune și folosesc toate mijloacele represive pentru a preveni relatarea liberă și independentă despre acesta. Oamenii din Rusia și Belarus trebuie să afle adevărul despre atrocități, iar vocile profesioniștilor din media fugiți să continue să fie auzite”, a declarat Claudia Roth, reprezentantul guvernului german pentru cultură și mass-media, într-o declarație 12 aprilie.
Din această sumă, 800.000 de euro vor merge către Fondul JX, o inițiativă comună a organizației Reporteri fără frontiere, Fundația Schöpflin și Fundația Rudolf Augstein. Restul de 200.000 de euro vor merge către programul Jurnaliști în rezidență, al Centrului European pentru Libertatea Presei din Leipzig. Aceste inițiative, despre care Roth speră să fie completate cu mai multe fonduri, acordă o mare importanță principiului neutralității. „Guvernul german sprijină profesioniștii din mass-media, întărindu-i astfel pe cei care relatează în mod independent, cu o etică a muncii jurnalistice și uneori cu risc mare pentru viața lor, care susțin libertatea presei și libertatea de exprimare și, prin urmare, apără cultura democrației nu doar în țara lor”, a subliniat Roth.
Fondul JX acționează ca o platformă nebirocratică, ce reunește ajutorul și îl distribuie lucrătorilor media în exil, acolo unde este cel mai necesar. Jurnaliștii individuali vor primi sprijin financiar, iar materialele de lucru necesare vor fi disponibile. Fondul se adresează în principal profesioniștilor media din Rusia, Belarus și Ucraina, dar sprijină jurnalismul de exil în ansamblu, inclusiv jurnaliştii din Afganistan.
Programul Journalists-in-Residence oferă burse de lucru pentru șase luni profesioniștilor din mass-media refugiați. Cel puțin jumătate din cei 200.000 de euro suplimentari pentru program vor fi direcționați către cei afectați de războiul din Ucraina. „Această sumă va merge apoi către între patru și șase jurnaliști și parteneri și membrii familiilor acestora”, a declarat Alina Toropova, coordonatorul programului, pentru EURACTIV.
Solicitanții trebuie să furnizeze o scrisoare de referință de la o sursă de încredere, cum ar fi redactorul-șef, un sindicat sau o organizație pentru drepturile omului, care să confirme că a lucrat ca jurnalist timp de trei ani. „Deoarece ne aflăm într-o situație de urgență, încercăm să verificăm cererile cât mai curând posibil și să sprijinim lucrătorii media”, a mai spus Toropova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *