◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

ECOFEST – ediția 2021, Craiova, 7 – 13 iunie

DISTRUGEREA NATURII ESTE O SINUCIDERE A FIINȚEI UMANE 

”Ne situăm, împreună cu Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, acum și pentru totdeauna, în ZONA LIBERĂ DE INDIFERENȚĂ”

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA, ÎN COLABORARE CU ASOCIAȚIA INIȚIATIVA ECOLOGISTĂ EUROPEANĂ, CU SPRIJINUL MINISTERULUI CULTURII ȘI A MINISTERULUI EDUCAȚIEI, AVÂND CA PRINICIPALI PARTENERI, PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CRAIOVA ȘI CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL, ORGANIZEAZĂ FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL FILMULUI ECOLOGIST – „ECOFEST ROMÂNIA„.

 Salvarea naturii face parte din face parte din programul vocațional al profesiei de jurnalist 

Dacă planeta Pământ ar fi lăsată pe mâna distrugătorilor ei, copiii sau nepoții noștri n-ar mai avea unde locui. Sau ar locui într-un deșert. Căci, iată, pământul se deșertifică sub ochii noștri și chiar în țara noastră. Banatul, Oltenia, Dobrogea, au intrat déjà într-un asemenea proces care pare ireversibil. Și va fi cu siguranță ireversibil, dacă nimeni nu i se opune. Cauzele sunt multiple și vin din toate părțile: tăierea pădurilor, otrăvirea râurilor, poluarea, gunoaiele. 

Și, iată, la orizont, apare un pericol invizibil, cel mai îngrozitor, se pare, iar noi asistăm impasibili la extinderea lui mortală, iar unii dintre noi chiar îl susținem: tehnologia 5G, care este, de fapt, o tehnologie militară, invazivă, experimentală, nocivă vieții, nereglementată și nesigură, care pune în pericol siguranța națională. Nu realizăm că susținem propria noastră sinucidere. În zonele în care a fost implementată masiv o asemenea tehnologie, au început să dispară albinele. Or, se știe, dacă mor albinele, moare viața, căci nu mai are cine să facă polenizarea. Deci vor muri plantele, apoi animalele care se hrănesc cu plante, apoi cele carnivore. E o spirală a morții care ne va duce pe noi, oamenii, în situația de a alege, nu cum să trăim, ci cum să murim. 

Spun toate acestea pentru a arăta cât de îngrijorați suntem noi, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, de curba ascendentă a distrugerii mediului, pe planetă în general și în țara noastră în special, și cât de implicați suntem în orice demers, din partea oricui ar veni, care se opune acestui vortex care ne poate înghiți pe toți. Lupta, pe calea jurnalisticii, pentru salvarea mediului are ca deviză, pentru noi, un vers tulburător al lui Adrian Păunescu: „STOPAȚI această competiție a morții!”

De aceea am salutat și ne-am alăturat cu bucurie și cu întreaga noastră determinare, noului demers al Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană care se angajează, din nou, cu toate forțele, pentru organizarea unei noi manifestări complexe, dedicată formelor de educație ecologică. Cu alte cuvinte, de promovare a unei vieți sănătoase, echilibrate, a respectului față de natură și conservarea ei, în slujba ființei umane și a celorlalte viețuitoare ale Terrei.

Este firesc pentru noi, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, care, printre obiectivele majore, culturale și sociale specifice breslei, îl are și pe cel educativ, să ne alăturăm proiectului ECOFEST de promovare a educației ecologiste, pentru schimbarea de comportament social a viitoarelor generații de adulți, în atitudinea față de mediul înconjurător, dar și față de alte probleme grave ale umanității, pe care, de cele mai multe ori, ni le creăm singuri.

Știm că edițiile trecute ale acestei manifestări complexe – care a cuprins, tradițional, Festivalul Internațional de Film Ecologist, ECOFEST, work-shop-uri cu tematică ecologistă, acțiunile din „Zona liberă de indiferență” – s-au bucurat de o mare audiență și participare nemijlocită, ceea ce ne-a determinat, în acest an, să fim alături de ceilalți organizatori. Împreună, dorim ca prin atitudinea noastră comună să transmitem tuturor, cu precădere celor tineri, un semnal de alarmă față de distrugerile mediului, care se fac în mod curent, conștient, dar și o chemare pentru o implicare activă, pentru ameliorarea și stoparea unor astfel de intervenții criminale.

Ne situăm, împreună cu Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană și cu ECOFEST, acum și pentru totdeauna, în „Zona liberă de indiferență”, căci denunțarea publică a crimelor împotriva vieții pe pământ face parte din programul vocațional al profesiei de jurnalist. Acum, mai mult ca niciodată, distrugerea naturii este o sinucidere a Ființei umane!

                                                                          Doru Dinu Glăvan



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *