default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Ministerul Afacerilor Externe ne ascultă

Asociația Scriitorilor Români din Austria a fost prezentă vineri 25 iunie 2021, la sediul ambasadei române de la Viena care a găzduit vizita de lucru a domnului director general al Departamentului Consular din cadrul MAE, Valentin Ciprian MUNTEAN, cu tema  „Dialog cu diaspora pe teme consulare”.

Din partea Ambasadei României la Viena a participat Dna Florentina Bălășoiu, consilier diplomatic, coordonator secție consulară alături de doamna consilier diplomatic Andrea AMZA-ANDRAS care a susținut un cuvânt introductiv în deschiderea evenimentului cu ospitalitatea oficială corespunzătoare de gazdă.

Reprezentanții mediului asociativ românesc prezenți fizic și online la reuniune au adus în discuție  situația comunității românești din perspectiva confruntărilor concrete cu serviciile consulare precum și modificările legislației privind protecția lucrătorilor în străinătate. Demersurile logistice legate de operaționalizarea Consulatului General al României la Salzburg a fost primul subiect care a deschis dialogul.

În context, domnului director general al Departamentului Consular din cadrul MAE, Valentin Ciprian Muntean a răspuns punctual, cât se poate de precaut și bine calculat, după conceptul preluat din dreptul american „tot ceea ce spui poate și va fi folosit împotriva ta”, tuturor aspectelor aduse în discuție de mediul asociativ prezent la discuții.

Reprezentanții misiunii diplomatice Austria și domnul director general al Departamentului Consular din cadrul MAE, Valentin Ciprian Muntean  ne recomandă să valorificăm avantajele sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons, prin intermediul cărora sunt prestate serviciile consulare (portalul www.econsulat.ro), dar şi să filtrăm informațiile primite în rândul comunităților românești locale.

Ca o concluzie finală a acestui dialog, a fost accentul pe necesitatea unei mai bune informări a cetățenilor români din diaspora în general, dar și ideea  că prin prezență, implicare și comunicare eficientă şi constructivă s-ar putea identifica cele mai bune soluții pentru fluidizarea accesului la serviciile consulare solicitate de  românii stabiliți în Austria.

Evenimentul a fost accesibil pe pagina de Facebook a Departamentului Consular și a Ambasadei României în Austria.

În încheiere a avut loc o sesiune de fotografii.

Daniela Gumann/ UZPR Salzburg

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.