◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Laureaţii Premiilor UZPR 2017 (II)

Gala Laureaţilor UZPR 2017  a fost realizată în studiourile Televiziunii publice în coproducţie TVR 3 –  UZPR. Competiţia jurnalistică  a avut ca temă ˝Limba română, întregitoare de neam. ˝

PRESA ONLINE

 

Andi Topală (Bucureşti)

http://www.sursazilei.ro

Sursa Zilei este, de fapt, o echipă excepțională, formată din jurnaliști cu experiență, atât în presa scrisă, cât și în cea audiovizuală, fără de care această publicație nu s-ar fi născut, nu ar fi existat și nu ar fi crescut atât de frumos în cei șase ani de viață, cu bune și rele, cu suișuri și coborâșuri. Sursa Zilei este un cotidian online, care furnizează știri exclusive, dar și numeroase informații la zi, actualizate permanent de echipa de jurnaliști dinamici, cu o foarte mare experiență în presa scrisă sau video. Informațiile sunt prezentate echidistant și obiectiv, încadrându-se de în politica editorială a cotidianului, care respectă deontologia profesională.

 

CARTE DE PUBLICISTICĂ

Răzvan Ducan (Mureș)

˝ Torna, Torna ˝

Pentru Răzvan Ducan, scrisul este terapia unei insolite dureri, pe care o simte mai mereu și pe care nu o poate potoli decât așternând pe hârtie, cam tot ce îi trece prin minte. A trăit cultural mai tot timpul, pasiunea pentru cultură și publicistica culturală învingând profesia, cea de inginer, profesie pe care, din timp, a diriguit-o spre o latură mai umanistă, cea de profesor. A publicat peste 2000 de articole, preponderent culturale, dar și sociale, sportive, cu tentă istorică sau religioasă, sau pur și simplu de atitudine civică, în aproape 100 de publicații cotidiane, săptămânale, lunare sau periodice, fiind uneori, la unele dintre acestea, redactor-șef, redactor-șef adjunct sau secretar de redacție. Idealul vieții lui Răzvan Ducan este de a lăsa mereu gravidă clipa și de a o umple cu consistențe. Mâine nu există! Laudatio de jurnalistul şi scriitorul Nicolae Băciuţ.

 

Nicolae Melinescu (București)

˝ Întoarcerea în românism ˝

Ca jurnalist atestat a realizat reportaje din Vietnam, Rhodesia-Zimbabwe, Danemarca, Indonezia, Marea Britanie, Chile, Ecuador, și a transmis relatări din Kosovo, Pakistan, Afganistan, Marea Britanie, Africa de Sud. În 1992 a fost coautor și prezentator al primului maraton de actualități de televiziune, „Noaptea electorală americană” cu durată de nouă ore.

Între 2002 și 2005 și 2010-2012, a fost corespondent rezident al Televiziunii Române la Washington, unde a obținut primul interviu cu un președinte american în noiembrie 2003, a realizat o serie de 12 documentare despre comunități românești din Statele Unite și a relatat în direct despre evenimente importante cum au fost inaugurarea mandatului președintelui George Bush, comemorarea a 10 ani de atentatele de la New York și Pentagon, lucrări ale Organizației Națiunilor Unite.

A publicat articole, cercetări și comunicări științifice, a participat cu contribuții pe temele publicisticii la șapte sesiuni anuale ale Colocviului național de jurnalism, la conferințe naționale și internaționale pe teme de comunicare și relații internaționale.

Cărți publicate: O viziune despre televiziune, Noțiuni introductive pentru studiul relațiilor internaționale, Navigatori români și amenințările pirateriei maritime, Nevoia de Românism, Întoarcerea la românism. Laudatio de jurnalistul şi diplomatul Neagu Udroiu.

Mihail Diaconescu (Bucureşti)

˝ Icoane din trecut şi de azi ˝

Mihail Diaconescu (născut în 1937) este unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. A fost distins cu mai multe titluri de Doctor Honoris Causa. Ca ziarist şi critic literar a debutat în 1960 cu un amplu eseu despre Gala Galaction publicat în săptămânalul Gazeta literară. Este cofondator al revistei Astra de la Braşov și fondator în 1966 al revistei lunare de cultură Argeş, care apare şi azi, după mai bine de 50 de ani, precum și cofondator în 1996 al publicaţiei Noua Revistă Română. Politică, Literatură, Ştiinţă, Artă, Serie Nouă. Interviurile sale au fost publicate în reviste care apar în diverse oraşe ale ţării şi au fost unite în două volume, respectiv în Farmecul dialecticii şi fenomenologia narativă (2001) şi Dialoguri şi meditaţii metafizice despre literatură, muzică şi artele plastice (2015). Despre personalitatea şi opera lui Mihail Diaconescu au fost publicate mii de exegeze în ţară şi în străinătate şi nouă volume monografice, situaţie unică în istoria culturii române şi europene ca despre un autor în viaţă să fie publicate nouă volume monografice.Laudatio de poeta şi jurnalista Rodica Subţirelu.

Ovidiu Marian (Bucureşti)

˝ Oraşul după asfinţit ˝

Gazetarul şi scriitorul Ovidiu Marian ilustrează acea dispărută şcoală de presă pentru care bunul simţ şi caracterul erau cele dintâi îndatoriri. El a fost şi rămâne un model pentru jurnalismul de ştiri în care fapta se îmbină mereu în idee, dar şi o stare de spirit molipsitoare prin generozitate, căldură sufletească şi un tonus inconfundabil. Laudatio susţinută de jurnalistul Octavian Ştireanu.

 

 

 

Teodora Marin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *