◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

„Observatorul” Toronto, demers notabil al unor jurnaliști care își duc menirea până la capăt și mai departe

Tipărit și online, cu o veche tradiție și un binecunoscut renume, „Observatorul” din Toronto, Canada, este o adevărată voce a românilor de peste Atlantic.
Începând de la editorul și directorul ziarului, Dumitru Puiu Popescu, continuând cu redacția și colaboratorii, toți participă voluntar la redactarea și tipărirea acestui ziar. În fiecare lună, colaboratorii și prietenii publicației se întâlnesc pentru a sărbători aniversări, a marca evenimente, expoziții, lansări de carte.
Bine ancorată în comunitate, publicația are un sumar de o bogăție exemplară, trecând prin viața socială, economică și culturală locală, dar și națională, ilustrând astfel pe deplin puterea ziarelor și revistelor Diasporei de a coagula spiritualitatea românească în jurul unor valori autentice.
Sunt punctate în publicație apariții editoriale în limba română, care cuprind toate genurile, de la poezie la publicistică, evenimente ale comunității, de la mesaje cu componentă social și putere de manifest la spectacolul naturii, sunt punctate, în cadrul unor manifestări cu largă participare, evenimente importante din istoria României, celebrate la momentul exact, în cadrul întâlnirilor culturale organizate de „Observatorul”. Pe lângă interviuri, reportaje sau evocarea unor personalități, publicația și-a făcut un titlu de onoare din a ilustra vremurile și felul în care le străbat românii din Canada, atenți mereu la reperele majore ale evoluției Patriei-mamă, sprijiniți pe trecutul fast al țării natale și privind cu speranță spre un viitor în care tradițiile naționale se află la loc de cinste.
Unul dintre cele mai relevante segmente ale „Observatorului” este rubrica „Gânduri pentru România”. Cei care accesează publicația găsesc aici un adevărat tezaur de informații despre patrimoniul cultural național, în tușele sale contemporane: „Cel mai de preț”, de, Alexandru Nemoianu, „Parada Junilor brașoveni”, de Horia C. Deliu – „un obicei pitoresc ce atrage mulți localnici din zonă, dar și turiști din țară, chiar de peste hotare” – „Rostul Academiei Române – la peste 150 de ani de la înființare”, de Ioan-Aurel Pop, „Marele muzician leton Mischa Maisky, într-un Concert Simfonic-Eveniment la Brașov”, „Spaţiul românesc”, de Alexandru Nemoianu sau „România profundă” de prof. Vasile Tudor, acestea fiind doar câteva dintre abordările publicației în ultima perioadă.
Tabloul general al „Observatorului” este completat de rubrici care și-au câștigat renumele în cadrul comunității românilor din Canada, cum sunt Pagina creștină, Puncte de vedere, Note de carieră, Condeie din Diaspora, Lumea Nouă, Istoria noastră, Tradiții, Limba noastră, Știri primite din țară, fiecare dintre aceste „subansamble” constituindu-se într-un tezaur de materiale semnate de ilustre personalități ale vieții publice, socio-culturale, cu impact și reverberații în lumea atât de specială a Diasporei românești.
„Observatorul” continuă să se mențină ca un reper al comunității românilor de peste Ocean grație unui demers notabil al unor jurnaliști care își duc menirea până la capăt și mai departe. (R.I.)

(Revista UZP, nr. 26/2022)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *