◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Deschidere SIMFEST 2019

SIMFEST 2019 demonstrează din nou că „Dacă iubire nu e, imagine nu e“

Organizatorii și juriul, la conferința de presă (Foto: Liviu Simion)

SIMFEST – Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți, aflat la a XVI-a ediție, transformă orașul și în acest an într-un centru european al massmedia electronice, iar Cetatea medievală într-o cetate a filmului și televiziunii.

Maratonul de evenimente culturale a început luni, 26 august și se va încheia duminică, 1 septembrie și cuprinde, pe lângă competiție, proiecții publice de filme artistice și documentare, masterclass-uri incitante, concerte, expoziții, recitaluri și lansarea unor cărți deosebite.

Juriul are în componență specialiști recunoscuți internațional din România, Franța, Anglia și Austria. Au rămas în selecția finală 65 de producții din România, Republica Moldova, Franța, India (coproducție Canada) și Iran.

SIMFEST își continuă misiunea asumată de a fi o platformă non-formală de pregătire a profesioniștilor din media electronice, cu masterclass-uri susținute de experți de cea mai înaltă valoare din România și Scoția, în cadrul Școlii de vară.

Festivalul a debutat printr-o conferință de presă la care au participat organizatorii și membrii juriului, dintre care o parte sunt deja obișnuiți ai evenimentului.

Susținere din partea autorităților locale și a comunității

Ioan Ceaușescu, directorul festivalului SIMFEST

Ioan Ceaușescu, directorul festivalului, consideră caracterul longeviv al SIMFEST o performanță, dar a recunoscut că devine din ce în ce mai greu de susținut: „Din păcate, lucrurile astea se întâmplă și se desfășoară din ce în ce mai greu, în primul rând datorită aspectului financiar, care este cel mai delicat. Noi suntem un pic favorizați pentru că avem susținerea comunității locale, a Consiliului Județean, care ne sunt parteneri, dar și Primăria municipiului Tîrgu Mureș și Primăria din Sângeorgiu de Mureș, care sunt susținători ai festivalului. Partea frumoasă și partea ușoară este această coagulare a unei echipe de care eu mă bucur foarte mult și a celor care devin prieteni ai festivalului.“

Trecerea timpului are un impact direct, deseori pozitiv, asupra felului în care se produce actul mass-media, în variile sale forme. Conf. dr. Lucian Ionică, președintele juriului, a punctat acest fapt:„Căutăm calitate, profesionalism și teme cât mai interesante, tratate bine. Cea mai evidentă evoluție a fost cea din punct de vedere tehnic pentru că tehnologia de acum 15 ani era destul de diferită față de tehnologia de acum, dar există și alte evoluții care sunt influențate pe de o parte de faptul că industria s-a modificat. Un alt element este faptul că publicul s-a schimbat și el în sensul că s-au schimbat obișnuințele, s-au schimbat interesele publicului și atunci producțiile, inevitabil, reflectă această schimbare a intereselor publicului“, a precizat Conf. dr. Lucian Ionică.

 O prezență nouă în juriul ediției din acest an este jurnalista TV Erica Gudrun-Gutt, care profesează la Viena.

„Mă simt foarte onorată și mă bucur că pot să fiu aici, în țara mea mamă și, din experiența pe care am avut-o până acum, mi se pare foarte interesant să ai prilejul să vezi mai multe categorii de producții, să vezi mai mulți producători, să poți să compari și să vezi care este meritul special al unei producții. Pentru mine este foarte important care este mesajul și cum îl prezint, care îmi este publicul și cum ajung la el“, a declarat Erica Gudrun-Gutt.

Tehnologia 5G va schimba felul în care ne raportăm la mass-media

Una dintre noile cuceriri ale tehnologiei ultra-moderne, care se prefigurează a avea un impact uriaș la nivel uman pe plan internațional este tehnologia de tip 5G. Conf. dr. Ion Stavre a oferit mai multe informații în acest sens: „Eu cred că, într-un an-doi, vom vedea primele producții experimentale cu 5G aici, la festival. Pentru România, 5G înseamnă într-o primă fază aproximativ 250 000 de locuri de muncă și peste 5 miliarde de euro afaceri. De aceea tot ce vedeți acum este o zbatere extraordinară pentru a se așeza centrele de influență, adică cine cu cine va lucra în domeniul 5G. Sigur că da, această perioadă va fi foarte scurtă, pentru că tehnologia este operațională, ea așteaptă să intre în regim comercial.“

SIMFEST, prin deschiderea sa, vine în sprijinul producătorilor independenți de televiziune. Codruț Pînzaru și-a exprimat părerea referitoare la acest aspect important.

„Un festival ca SIMFEST devine o rampă de lansare pentru producători independenți ca mine, care nu pot trece de barierele construite azi de televiziunile comerciale sau de stat. Există tot felul de bariere în a-ți vine și a-ți prezenta producțiile. Internetul a distrus aceste bariere. Poți să postezi pe YouTube și pe Vimeo și, încetul cu încetul, să capeți audiență. Problema este că nu te știe nimeni la început, dar dacă vii la un festival ca SIMFEST și iei și premiu, deci opera ta e recunoscută de un grup de profesioniști ca atare, deja înseamnă o rampă de lansare extraordinară și e păcat ca cei care vor să își facă o carieră, să își facă pasiunea din filme să nu profite de o asemenea rampă de lansare“, a declarat Codruț Pînzaru.

Directorul de imagine Dorin Ion Ilie se află la a treia prezență în cadrul SIMFEST, în calitate de jurat, și apreciază festivalul pentru tot ceea ce a reușit să construiască de-a lungul timpului:„Consider că ceea ce fac ei și ceea ce reușesc să aducă pentru partea tinerilor creatori de televiziune și producători, este unic. Păcatul este că nu există o susținere și media și materială mai mare pentru că, părerea mea personală este că acest festival este unic în Europa de Est și este o mândrie pentru România prin ceea ce-a realizat.“

Continuitatea unui rol formator

Public prezent la conferință

În mass-media, informația prezentată rigid și impersonal nu își atinge potențialul maxim. Directorul de imagine Geo Tuică a subliniat importanța bunului simț și a emoției în această ecuație:„Alături de această dezvoltare atehnicii cred că cel mai important ar fi ca să fie creatorii atenți la sensibilitatea publicului căruia i se adresează. Sensibilitatea asta vine și din cultură.La SIMFEST, din fericire, vin foarte multe producții care au creat și pentru juriu, dar și pentru participanți niște stări sufletești foarte frumoase, foarte importante. Cine a știut să facă o știre cu bun simț, cu sensibilitate, a încântat privirea și creierul fiecărui membru al juriului și fiecărui participant la vizionarea acestor materiale. Imaginea nu este seacă, imaginea trebuie să fie cultă. Ceea ce prezinți trebuie să aibă o acuratețe, trebuie să aibă o țintă exactă pe care și-o asumă realizatorul. Dacă iubire nu e, imagine nu e“, a conchis Geo Tuică.

Steeve Teers, editor de imagine și muzician, a precizat că cei 25 de ani de experiență în mass-media i-au ascuțit spiritul critic:„Săptămâna asta voi urmări în cadrul competiției, cu un ochi foarte critic, felul în care producțiile funcționează. Un film trebuie să spună o poveste foarte rapid și foarte la obiect astfel încât să absoarbă privitorul. Dacă funcționează astfel, voi fi captivat.“

Nu în ultimul rând, rolul formator din punct de vedere profesional al festivalului a fost adus în discuție de Prof. dr. Brîndușa Armanca.

„Prețuiesc SIMFESTUL și pentru un lucru care, pus în context, este special, și anume pentru faptul că n-a renunțat să profesionalizeze oamenii. De-aceea îl avem aici pe Copel Moscu, de aceea avem invitați importanți care fac masterclass, ceea ce înseamnă că în contextul mare de incompetență, de oameni care nu știu nimic, dar conduc lucruri, în mass media este un loc unde poți să înveți, poți să afli ce este nou și poți să ții pasul cu vremea“,a menționat Prof. dr. Brîndușa Armanca.

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe pagina de web www.simfest.ro.

 

Andrei VORNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *