◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

#Fără acoperiți

Se lungește lista candidaților la președinție. Caruselul se învârte într-o veselie. În el s-au urcat recent Pleașcă-Palelologu și – contrazicându-se pe el însuși de acum două săptămâni – Mircea Diaconu.

Singura consecință a acestei abundențe de candidaturi va fi creșterea agitației în fața computerelor  STS, care trebuie să împartă voturile cât mai „armonios”, și atâta tot. Cine vrea să afle din vreme câștigătorul, n-are decât să se uite la sondajul ce va fi publicat cam peste o lună  de IMAS-ul condus de Alin Teodorescu; prietenii știu de ce.

Atâta vreme când PSD n-a prevăzut în Codul electoral,adoptat recent, scoaterea votului democratic de sub cizma unei instituții militaren-are rost să ne mai facem vreo iluzie  că rezultatul votării va fi cel corect. Va fi cel dorit, nu cel corect. Pe vremea comunismului se spunea că nu contează cine votează, ci cine numără. Acum, mijloacele sunt mai rafinate: nu mai contează nici cine numără, ci numai cine comunică rezultatul. Adică serverele STS. Suntem singura țară din lumea democratică în care rezultatul votului este dat la ordin de un soft ermetic, nesupus controlului public.  În condițiile astea,  cel care ronțăie pe unde apucă despre cum apără el  „statul de drept” ar trebui să știe că ridicolul îl acoperă până peste urechi.

 În aceste zile în care Caracalul și candidaturile care mai de care ocupă agenda publică, s-a petrecut, totuși, un eveniment cu adevărat semnificativ pentru Româia profundă: avocații dau semnalul că vor să scape de acoperiții din propria breaslă! Este un gest fără precedent în comunitățile profesionale din România.

Inițiativa aparține unuia dintre cei mai cunoscuti avocați ieșeni, Marius Sebastian Striblea, vicepresedinte al UNBR, fost decan al baroului Iași, care, în preajma ședinței Comisiei Permanente a UNBR – organul de conducere al breslei avocaților – a semnat o declarație pe proprie răspundere prin care anunța că nu a fost și nu este ofițer sau colaborator sub acoperire. Elîi îndeamnă pe avocați să dea declaratii similare, prin care să spună clar dacă lucrează sau au lucrat și pentru serviciile secrete. „.Atât clienții, cât și colegii au dreptul să știe care sunt avocații care furnizează informații către structurile paralele ale statului român.Ar trebui ca orice client, când își caută un avocat, să verifice dacă acesta a semnat și declarația de necolaborare cu SRI”, spune cunoscutul avocat.

Mesajul lui Marius Striblea vine în contextul în care avocatul bucureștean Corneliu Liviu Popescu a trimis și el o scrisoare deschisă conducerii UNBR prin care solicita modificarea statutului profesiei,  în sensul introducerii exprese a interdicției avocaților de a fi în același timp și colaboratori acoperiți ai serviciilor de informații.

Comisia Permanentă  a UNBR  a trebuit să pună pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 23 august,  propunerea  ca o  astfel de declarație pe proprie răspundere să fie dată anual de toții avocații. 

Cu un vot foarte  strâns, propunerea a fost, totuși, aprobată in extremis, sub forma unei recomandări: „Se recomandă tuturor avocaților ca o astfel de declarație să fie depusă la barourile la care avocații sunt înscriși,  iar ȋn cazul celor care fac parte din organele centrale de conducere ale profesiei la U.N.B.R.”, se arată în comunicatul UNBR.

Problema avocaților infiltrați a devenit acută odată cu devoalarea „câmpului tactic” pe care noua securitate, sub conducerea detestabilă a lui George Maior, l-a întins peste toată jusiția românească. Adoptarea unor astfel de declarații – deocamdată benevolă  –  este un prim pas spre eliberarea avocățimii de sub cizma noii securități. Dar drumul e lung și anevoios, votul strâns cu care a fost adoptată recomandarea respectivă  fiind  o dovadă în acest sens.

În orice caz, avocații au spart gheața. Ce organizație profesională le urmează exemplul? În ceea ce mă privește,  în calitate de membru și fost președinte executiv al UZPR, propun public conducerii acestei organizații profesionale a ziariștilor să adopte o inițiativ similară.

Și pentru a lega acest subiect de cel al candidaturilor la președinție, ar fi de văzut care candidat se va încumeta să aibă drept slogan  #fără acoperiți administrația publică? Sau #fără securiști în instituțiile civile

Condiția principală a revenirii țării la o viață  normală este deparatizarea societății românești de căpușele toxice ale noii securității, care,începând cu mandatul neobolșevic  al lui George Maior în fruntea SRI,  au fost înfipte adânc și peste tot în corpul social al României.

Cătușele kovesiste și căpușele securiste au devenit blazonul României sub turnătorul Băsescu-Petrov și meditatorul„pe case”– Werner. Ce va urma?

Octavian Știreanu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *