default-logo

Fotbalistul Nicolae Dobrin ar fi împlinit 75 de ani

Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, piteșteanul Nicolae Dobrin, ar fi împlinit, pe 26 august, 75 de ani. Viața însă a fost mai scurtă și marele fotbalist s-a stins în urmă cu 15 ani, pe de 26 octombrie 2007, într-un spital din Pitești, la doar 60 de ani.
Conform Wikipedia, „istoria fotbalului românesc îl reține ca pe unul din cei mai mari fotbaliști români, un maestru al driblingului și al fentei, un model în executarea paselor și a loviturilor libere. A fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 și 1971. Și-a petrecut majoritatea carierei la echipa care in prezent poarta numele de Argeș Pitești .
A debutat în prima divizie la vârsta de 14 ani și 10 luni, într-un meci Știința Cluj – Dinamo Pitești, dând dovadă de calități tehnico-tactice deosebite. A evoluat aproape întreaga sa carieră pentru echipa FC Argeș Pitești, cu care a câștigat două titluri de campion național, în 1972 și 1979. Dobrin a contribuit decisiv la câștigarea titlului din 1979, înscriind în prelungiri golul victoriei argeșene în fața contracandidaților de la Dinamo București. Într-un singur an, 1981 – 1982 a evoluat la altă echipă, CS Târgoviște, deși a avut oferte de la granzii Universitatea Craiova și Dinamo București. A participat la 409 meciuri în prima divizie națională, înscriind 111 goluri. Ultimul meci în prima ligă a fost FC Argeș – FC Bihor 2-0, pe 14 iunie 1983. În sezonul ’85-’86, el a fost antrenor-jucător la CS Botoșani, la clubul moldav realizându-şi cu adevărat retragerea din cariera de fotbalist.
În echipa națională a debutat la vârsta de 19 ani, la 1 iunie 1966, cu ocazia meciul de fotbal RFG – România, terminat cu scorul de 1-0. A îmbrăcat tricoul naționalei României de 48 de ori, marcând pentru aceasta de șase ori. Ultimul meci pentru echipa națională a fost cu ocazia meciului România – RDG, desfășurat în 2 aprilie 1980. S-a calificat, împreună cu echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de fotbal din Mexic, 1970, unde nu a jucat nici un minut, datorită unui conflict cu antrenorul Angelo Niculescu.
Nicolae Dobrin este cunoscut și pentru ratarea unui transfer la Real Madrid. După ce a jucat împotriva spaniolilor în Liga Campionilor, înscriind un gol, Santiago Bernabéu, faimosul președinte al madrilenilor, a fost atât de impresionat de calitățile lui Dobrin, încât ar fi fost dispus să ofere 2 milioane de dolari pentru a-l transfera, o sumă enormă pentru acele vremuri. Datorită regimului din România, Bernabeu a trebuit să poarte discuții chiar cu Nicolae Ceaușescu, dar nu a reușit să-l convingă, deoarece conform propagandei oficiale, Dobrin era „bun național” și nu putea fi „înstrăinat”. S-a spus că a fost cel mai mare regret din viața lui Dobrin, deși a participat la meciul de retragere al lui Francisco Gento, în faimosul tricou „blanco” al lui Real Madrid, ocazie cu care Santiago Bernabeu a făcut o ultimă încercare nereușită de a-l păstra pe jucătorul român la Madrid”.
Azi, la Pitești, marele fotbalist va fi comemorat de toată suflarea fotbalistică argeșeană.
Astfel, o delegația a clubului FC Argeș va depune coroane de flori la statuia amplasată în incinta arenei din Trivale. La ora 14.00, oficialii clubului se vor deplasa la cimitirul „Sfântu Gheorghe”, pentru a se reculege la mormântul „Gâscanului”, așa cum era numit de fanii săi.
De la ora 19.00, piteștenii sunt invitați în Piața Primăriei pentru a urmări o demonstrație de fotbal oferită de juniorii alb-violeți. La eveniment și-au anunțat participarea mai mulți jucători din lotul echipei F. C. Argeș pregătite de Andrei Prepeliță.
Amintim că în memoria lui Nicolae Dobrin, la Pitești o stradă și stadionul poartă numele lui Nicolae Dobrin, iar la stadion există o statuie cu bustul fotbalistului.

Constantin PAŞOL / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*