default-logo

Danemarca, primul stat care oferă compensații națiunilor în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatice

Danemarca tocmai a promis 100 milioane de coroane daneze (13,4 milioane de euro) națiunilor în curs de dezvoltare afectate de schimbările climatic, devenind prima țară care a oferit compensații pentru „pierderi și daune” celor din regiunile cele mai vulnerabile climatice ale lumii. „Am văzut personal în Bangladesh în această primăvară că consecințele schimbărilor climatice au nevoie de o atenție sporită. Este extrem de nedrept ca cei mai săraci din lume să sufere cel mai mult din cauza consecințelor schimbărilor climatice la care au contribuit cel mai puțin”, a declarat ministrul danez al Dezvoltării, Flemming Møller Mortensen, când a anunțat fondurile.
Unde va ajunge finanțarea Danemarcei pentru pierderi și daune?
Ministerul danez de Externe a declarat, într-un comunicat, că 35 milioane de coroane daneze (4,7 milioane de euro) vor merge către o organizație cu sediul în Frankfurt, Germania, care subvenționează asigurările în țările mai sărace.
Alte 32,5 milioane de coroane daneze (4,4 milioane EUR) vor merge către „parteneriatele strategice ale Ministerului cu societatea civilă, care lucrează cu pierderile și daunele legate de climă”. Se va pune un accent special pe regiunea Sahel, care se întinde pe deșertul Sahara din Africa de Nord. Alte 25 de milioane de coroane daneze (3,4 milioane de euro) sunt cheltuite pentru „eforturi strategice” care pot sprijini negocierile actuale privind schimbările climatice în perioada premergătoare COP27. Potrivit guvernului danez, citat de Euronews, ultimele 7,5 milioane de coroane (941.314 EUR) vor fi acordate actorilor societății civile care lucrează în țările în curs de dezvoltare pentru a îmbunătăți rezistența la impactul schimbărilor climatice.
În discursul său adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut statelor membre să impoziteze profiturile extraordinare ale companiilor de combustibili fosili și să redirecționeze banii către țările care suferă de pierderi și daune. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*