default-logo

În căutarea jurnalismului „fără agendă ascunsă”

Opinia publică dorește în proporție covârșitoare jurnalism mai riguros, „fără agendă ascunsă”.
The Denver Gazette este una dintre publicațiile care și-a pus pe frontispiciu acest deziderat, iar de doi ani a rămas fidelă principiului. Mai mult, a reînviat o tradiție de știri locale puternice și echilibrate în Denver.
Potrivit gazette.com, „noi, jurnaliștii, trebuie să fim mai buni în a explica propunerea de valoare a unui astfel de jurnalism, deoarece mulți oameni au crescut fără ea. Jurnaliștii adevărați cred că rolul jurnalismului este de a raporta cât mai complet și corect posibil toate faptele verificabile, astfel încât cititorii să poată decide singuri care este adevărul. Nu credem că jurnalismul ar trebui să încerce să direcționeze cititorii către un anumit punct de vedere; ar trebui să ne propunem să informăm, nu să prelegem sau să divizăm. Pentru jurnaliștii din toate publicațiile noastre — The Denver Gazette, The Colorado Springs Gazette și Colorado Politics — corectitudinea este lumina călăuzitoare. Corectitudinea înseamnă o căutare deschisă a adevărului, o dorință de a asculta cu adevărat toate părțile relevante și un angajament pentru cercetarea amănunțită a faptelor, urmărindu-le oriunde duc. Înseamnă să ne asigurăm că raportarea noastră are rădăcini în dovezi, expertiză și experiență. Odată ce am făcut asta, ne străduim să le spunem cititorilor noștri ceea ce am aflat, sincer, direct și fără teamă, fără păreri personale sau părtiniri”.
Unele instituții de presă au eliminat paginile de opinii pentru a răspunde la acest deziderat. Dar anularea punctelor de vedere sau a întregii conversații între diferite puncte de vedere nu servește democrației, consider jurnaliștii americani: „Ar trebui să încurajăm conversațiile curajoase între puncte de vedere, nu să suprimăm schimbul de idei. Și ziarele pot face asta bine. Ne-am descurcat bine de 100 de ani. Includem opinii zilnic, deoarece credem că, cu cât gama de voci din ziarul nostru este mai largă, cu atât acoperirea noastră va fi mai reprezentativă. Cotidianele sunt un loc în care toată lumea se poate aduna și poate fi auzită, un spațiu suficient de mare pentru ca noi să ne dezvăluim diferențele cu respect unul față de celălalt”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*