default-logo

Instituții de presă occidentale chemate în instanță pentru că au relatat în interes public

Mai multe instituții de presă din Marea Britanie și SUA se confruntă cu acuzații de calomnie după ce au publicat investigații cu privire la acuzațiile privind activele unui fond numit după fostul președinte kazah Nursultan Nazarbayev. Biroul de Jurnalism de Investigație (TBIJ), openDemocracy și Telegraph au primit mai multe scrisori de „acțiune prealabilă”, care susțin că relatarea lor este inexactă și a cauzat pierderi financiare unei companii înregistrate în Regatul Unit.
Acțiunea în justiție a reaprins dezbaterea despre felul în care procesele strategice împotriva participării publice (SLAPPS) sunt folosite pentru a intimida jurnalismul de interes public, scrie The Guardian. Dominic Raab, fost secretar al justiției în Marea Britanie, a anunțat propuneri ca instanțelor din Anglia și Țara Galilor să li se acorde puteri mai mari pentru a respinge acțiunile în justiție împotriva reporterilor și editorilor care scriau în interes public.
Reclamația împotriva TBIJ, openDemocracy și Telegraph a fost introdusă în numele Jusan Technologies, o companie înregistrată la Companies House din Marea Britanie, și al Nazarbayev Private Fund. Fondul dă în judecată, de asemenea, Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP) din SUA, cu o cerere de daune compensatorii de peste 75.000 de dolari (68.000 de lire sterline) și daune punitive. Articolele reclamate relatau despre acuzații de legături financiare dintre Jusan, fondul Nazarbayev și liderul Nazarbayev și familia sa. Avocații lui Jusan și ai fondului au spus că acuzațiile sunt incorecte și defăimătoare.
Un purtător de cuvânt al fondului și al Jusan au declarat: „Așteptăm cu nerăbdare să dovedim în instanță că relatarea contestată în procese este falsă. Nu suntem deținuți sau controlați de domnul Nazarbayev și nici nu-i aducem beneficii. Singura noastră misiune este să sprijinim educația publică din Kazahstan”. Dar Peter Geoghegan, redactorul-șef al openDemocracy, a apărat acuratețea anchetei și a spus că crede că acțiunea în justiție este o „încercare clară de a intimida jurnalismul de investigație independent”: „Suntem o organizație media mică, non-profit, amenințată de organizații bogate și puternice pentru că relatează despre ceea ce noi credem că este în interesul public”.
TBIJ și openDemocracy au avertizat că apărarea la înalta instanță le-ar putea șterge toată finanțarea, ceea ce ar avea un efect profund asupra capacității lor de a continua să urmeze jurnalismul de interes public. „OpenDemocracy și Biroul de Jurnalism de Investigație au făcut pasul neobișnuit de a face public acest lucru, deoarece credem că este important ca oamenii să înțeleagă cum sunt folosite amenințările legale în această țară și pentru că suntem hotărâți să ne apărăm”, adaugă Geoghegan.
Kazahstanul ocupă locul 122 din 180 de țări în Indicele pentru libertatea presei al organizației Reporteri fără frontiere. Nazarbayev a fost președintele țării din 1991 până când a demisionat, în 2019. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*